Václav Klaus byl zvolen prezidentem

28. únor 2003

Česká republika má opět prezidenta - Václava Klause. Kandidát Občanské demokratické strany byl hlavou státu zvolen ve třetím kole třetí volby. Poslanci a senátoři mu dali 142 hlasy, tedy o jeden více, než vítěz potřeboval ke zvolení. Jeho rival, filozof Jan Sokol získal o 18 hlasů méně. Čestný předseda občanských demokratů Václav Klaus se prezidentského úřadu ujme 7. března po složení ústavou předepsaného slibu.

Nově zvolený prezident po oznámení volebního výsledku poslancům a senátorům poděkoval za důvěru. "Dovolte mi, abych poděkoval za to, že jste mně dali tuto obrovskou důvěru a že jste mě zvolili 10. prezidentem v historii naší země. Nesmírně si toho vážím. Chtěl bych poděkovat těm 142 z vás, kteří jste mi dali svůj hlas, bez těchto hlasů bych prezidentem zvolen nebyl."

"Vážím si toho, vážím si i toho, že - jak mohu odhadovat - přišly ze všech stran našeho politického spektra v našem parlamentu. Chtěl bych ubezpečit i ty ostatní, kteří mě nevolili, že vím velmi dobře, že musím být prezidentem 281 poslanců a senátorů a mohu je ubezpečit, že se podle toho budu chovat."

"Chtěl bych ubezpečit vládu, že jsem připraven na to, abych s ní plodně, užitečně a ku prospěchu země spolupracoval. Chtěl bych ubezpečit všechny občany České republiky, že si plně uvědomuji, co tato nejvýznamnější státní funkce znamená, a že jsem připraven, abych v této funkci nikoho z deseti milionů našich spoluobčanů nezklamal."

Klaus chce pomáhat šířit v zemi atmosféru svornosti, pohody a tvořivé spolupráce. Rozhodně chce být prezidentem nadstranickým a splnit vše, co před volbami slíbil.

Ještě před Klausem zákonodárce obou komor oslovil neúspěšný kandidát Jan Sokol. Také on poděkoval těm, kdo pro něj hlasovali. "Respektuji plně rozhodnutí parlamentu, byla to čestná volba, nic špatného jsem při ní nezažil. Přeji nově zvolenému prezidentovi a zejména České republice pod jeho vedením všechno dobré."

O tom, že se bývalý dlouholetý šéf ODS a někdejší premiér Václav Klaus stane příštím prezidentem, rozhodlo ve třetím kole 109 poslanců a 33 senátorů, kteří mu dali hlas. Sokola podpořilo 78 poslanců a 46 senátorů.

Šéf sociální demokracie a premiér Vladimír Špidla říká, že je s novým prezidentem schopen velmi dobře spolupracovat; Klaus podle jeho názoru bude prezidentský úřad vykonávat dobře. Toho, že by Klausovo vítězství mohlo ohrozit jeho vládu nebo vést k rozpadu ČSSD, se prý neobává. "Naopak si myslím, že se vyčistila atmosféra, hlava státu je zvolena. Další problém je vyřešen, byť jinak, než jsme zamýšleli."

Rezignovat kvůli opakovanému neúspěchu kandidátů sociální demokracie, respektive nyní celé koalice, Špidla rozhodně nehodlá. "Žádná hluboká krize to není," hodnotí situaci v ČSSD. Jak Radiožurnálu potvrdil, na březnovém sjezdu strany se o její vedení bude znovu ucházet.

Velmi špatný den dnes měli i lidovci. Rozčarován z průběhu volby byl jejich místopředseda Jan Kasal. "Je to nedobré vysvědčení pro vládní koalici, když nedokázala s převahou, kterou v obou komorách má, prosadit svého kandidáta."

I Unie svobody říká totéž: Selhali hlavně sociální demokraté. Sokolovu nominaci podepsali a slib nakonec někteří z nich nedodrželi.

"Jednak mu blahopřeji ke zvolení, a jednak je pro naši republiku důležité, aby prezident byl skutečně prezidentem všech, a ne jen KSČM, která ho zvolila," komentoval Klausovo vítězství předseda poslanců Unie svobody-DEU Karel Kühnl.

Komunisté, kteří podle všeho hlasování ve prospěch kandidáta ODS výrazně ovlivnili, vesměs tvrdí, že je dobře, že už má naše země prezidenta. To si myslí i šéf jejich poslanců Pavel Kováčik. "Že bychom hořeli nadšením, nehoříme nadšením, to je samozřejmé. Ale jedno je jisté: skončila ta doba nejistoty, můžeme se konečně zabývat skutečně vážnými problémy této země."

Klaus získal ve druhém kole ve sněmovně 109 hlasů a v Senátu 30, celkem tedy 139. Sokola volilo 83 poslanců a 46 senátorů, dohromady 129. V prvním kole Jan Sokol získal v Senátu 47 a ve sněmovně 81 hlasů, celkem 128. Václav Klaus v Senátu 32 hlasy a ve sněmovně 115 hlasů, celkem 147.

Už z výsledků prvního a druhého kola bylo jasné, že společný kandidát vládní koalice Jan Sokol nemá v Poslanecké sněmovně podporu všech vládních zákonodárců, kteří ji předtím deklarovali. Jeho nominační listinu totiž podepsalo 97 ze 101 zákonodárců vládní koalice.

Zjevné bylo i to, že někteří vládní poslanci svůj hlas odevzdali kandidátovi občanských demokratů Václavu Klausovi. I kdyby ho totiž volili vedle zákonodárců za ODS i všichni komunisté, měl by ve sněmovně jen 99 hlasů. Ve skutečnosti jich v prvním kole obdržel o 16 více, ve druhém pak o 10.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban v reakci na průběh dnešní volby oznámil, že zvažuje svou rezignaci. Důvodem je opakovaná nejednotnost poslanců jeho strany při volbě hlavy státu.

Při zahájení společné schůze sněmovny a Senátu přišlo 199 z celkového počtu 200 poslanců a všech 81 senátorů. Volební komise sněmovny a Senátu konstatovaly, že oba kandidáti mohou být voleni. Splňují totiž potřebné ústavou předepsané podmínky - je jim více než 40 let a jsou občany České republiky.

Oba kandidáti ještě před začátkem volby předstoupili před zákonodárce se svými projevy. Jan Sokol se věnoval zejména úloze prezidenta ve společnosti, který by měl dbát na společnost jako celek. Václav Klaus vyzval politiky k odhození nepodstatných nevraživostí a ke společné práci ve prospěch země.

Jan Sokol konstatoval, že už skončila 90. léta, doba zakladatelských postav státu, mezi něž je Klaus zahrnován. "Charismatická moc se časem opotřebuje," uvedl Sokol. Zákonodárcům také připomněl, že je křesťanem, rozhodně se však distancoval od klerikalismu. Hovořil i svém pohledu na vykonávání funkce prezidenta. Hlava státu podle něj nemá ovlivňovat výsledky voleb, běžné rozhodování má přenechat vládě. Milosti by podle něj měl udělovat jen zcela výjimečně.

"Ač našich deset milionů znamená jen asi patnáct setin procenta počtu obyvatel naší planety, nejsme "malým národem". Po světě se směle rozhlížejme a buďme mu co nejotevřenější," apeloval Václav Klaus. "Berme si od něj to nejlepší, co nabízí, a dávejme mu to nejlepší, co máme. Nepropadejme iluzi, že někdo něco udělá za nás. Spoléhejme především na vlastní síly a schopnosti. I vstupu do Evropské unie využijme k přesnějšímu vymezení naší role v tomto rodícím se velkém evropském celku a k novému pojetí našeho vlastenectví. Nezužme tento zásadní okamžik našich dějin pouze na spor o peníze a na dohadování se o výši těch či oněch dotací. Pokusme se - jako ostatně všichni v integrující se Evropě - definovat své skutečné a opravdové zájmy a soustřeďme se na jejich důslednou obhajobu. Pokrok, kterého jsme za posledních 13 let dosáhli, je - přes všechny známé nedostatky a přes to, že se netýká všech z nás stejnou měrou - nesporný. Pokusme se na něj navázat tím, že budeme dobře hospodařit. I sám stát musí být hospodárný, funkční a pevný," zdůraznil ve svém projevu Václav Klaus.

Celé projevy kandidátů si můžete vyslechnout v audiogalerii.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček v rozpravě odmítl kandidáta vládní koalice Jana Sokola. Zdůraznil, že jeho kandidaturu kritizuje i Český svaz bojovníků za svobodu kvůli postoji k sudetským Němcům. Naopak Sokola podpořil premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda nebo senátorka Jaroslava Moserová. Jednoznačnou podporu Václavu Klausovi vyjádřil předseda ODS Mirek Topolánek.

Podrobnější informace o okamžicích před volbou prezidenta naleznete zde .

autoři: mkp , mri , daj , jaž , ehů , mta , dka
Spustit audio