Václav Malý: Češi by se měli omluvit za vyhnání sudetských Němců. Stejně jako se omlouvají Němci

4. červen 2021

Německo se omluvilo za masakr v dnešní Namibii. Francie požádala o odpuštění za genocidu ve Rwandě. Měli by i Češi vytáhnout svého kostlivce ze skříně?

Německo se po šesti letech vyjednávání omluvilo za masakry domorodých obyvatel ve své někdejší africké kolonii na území dnešní Namibie. Označilo je za genocidu a slíbilo investovat do rozvoje západoafrické země během 30 let více než miliardu eur.

Na křivdy se nemá zapomínat

„Je dobře, že Německo provedlo tento krok. Na křivdy by se nemělo zapomínat,“ myslí si světící biskup pražský Václav Malý. „I když je to někdy bolestné, je třeba vyčistit prostor a pokusit se o nové, lepší vztahy. V paměti společnosti totiž křivdy zůstávají. A z toho potom rostou předsudky.“

03397647.jpeg

Podobně teď i francouzský prezident Emmanuel Macron při návštěvě středoafrické Rwandy požádal o odpuštění za genocidu v roce 1994, které Francie nebránila. Biskup Malý vidí stejný prostor pro prosbu o odpuštění ve vyhnání sudetských Němců.

Kolektivní vina je nepřípustná

„Je to záležitost, která probudí ne vždy dobré pocity u starší generace naší společnosti,“ uvažuje Malý v pořadu Jak to vidí... „Ten způsob. A zároveň to, jak na tom současný prezident založil svoji kampaň při první volbě za prezidenta. U starší generace je to pořád bolavé místo.“

„Myslím, že je třeba i tady vyčistit prostor. Říci: Ano, došlo k posazování kolektivní viny, a to je naprosto nepřípustné! Protože je třeba vždy pojmenovat vinu jednotlivého člověka nebo skupiny. Nelze říci: Jenom ten, který patří k určitému národu nebo k určitému kmeni, je pro mě nepřítelem,“ uzavírá host Zity Senkové na Dvojce.

Další témata rozhovoru: omluva Německa za genocidu v Namibii; koloniální minulost Francie; vyhnání sudetských Němců; skrývání víry; šamanismus v Severní Koreji; křesťanství v Africe; stavba House of One v Berlíně; křesťané v Pásmu Gaza; omezení sexistické reklamy.

Spustit audio

Související