Václav Malý: Chybí zde veřejné osobnosti, které spojují společnost. Myslete na to u voleb

8. říjen 2021

Nacházíme se v období těsně před volbami. Václav Malý, římskokatolický duchovní a pomocný biskup pražský, sleduje společenské dění nejen u nás, ale také za hranicemi. Jaká ponaučení plynou ze sledování autokratických nebo polovojenských režimů? A co dělá z politika státníka?

Václav Malý je znepokojen situací křesťanů v Číně. V posledních letech sice nedochází k jejich dlouhodobému věznění, ale každodenní sledování omezuje jejich život.

„Sleduje se náboženský obsah na internetu, mnohé informace jsou vymazány. Nezletilí mají zákaz účasti na bohoslužbách a zavírají se sirotčince, které zřizují řeholní sestry,“ jmenuje Václav Malý v pořadu Jak to vidí...

Čtěte také

Křesťané jsou v Číně vnímáni jako cizí těleso propojené s církvemi, které je třeba dát do souladu s místní kulturou. Tím na ně režim vyvíjí enormní tlak. „Ti, kdo prosazují dobré česko-čínské vztahy, by si to měli uvědomit a měli by o tom mluvit,“ vyzývá duchovní.

Síla různorodého společenství 

Přes sto tisíc křesťanů žije také v Izraeli. „Jsou to křešťanští migranti většinou z Asie, Indie, Filipín a Rumunska. Panuje tam pestrost církví, které ne vždy dobře spolupracují. Je pohoršením, že zástupci komunit nejsou schopni se alespoň jednou denně společně pomodlit. Jsme různí, ale všem nám jde o víru v Ježíše Krista.“

Podobná analogie se dá vztáhnout i na společenskou situaci v České republice. „Přemýšlejme, koho si zvolíme. Státník se snaží vidět různorodost sociálních skupin. Žijeme v rámci společnosti a musíme brát na zřetel její pestrost. Je důležité, aby od veřejných činitelů zaznělo, že je možné soužití navzdory různosti,“ myslí si Václav Malý.

Další témata rozhovoru: smlouvy Vatikánu s Čínou; arabští křesťané v Izraeli; osobnost Petra Uhla; hledání ideálního státníka.

autoři: Jan Burda , Václav Malý ,
Spustit audio

Související