Václav Malý: Žijeme v době třetí světové války? Je dobře, že papež nepřipomíná jen Ukrajinu

2. září 2022

Válka na Ukrajině trvá již sedmý měsíc. Papež František označil současnou situaci během své středeční generální audience za život v době třetí světové války. „Co ale Barma, Jemen nebo Nigérie? Na světě nejsme jen my Evropané...“ upozorňuje Václav Malý. Jak jednotné je podle něj evropské společenství? Proč je důležitá velkorysost? V audiozáznamu ještě zazní vzpomínka na novinářku Olgu Kopeckou či vysvětlení, jakými principy se řídí papež.

„Evropané jsou teď soustředění jenom na Ukrajinu. Je to dobře. Nic proti tomu. Ale dnes, kdy je svět tolik propojen, bych i od našich sdělovacích prostředků očekával více informací o tom, co se děje ve světě. Abychom viděli celkový kontext,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí... biskup Václav Malý.

O konfliktech například v Jemenu, Barmě nebo Nigérii, které trvají mnoho let, se podle něj nemluví vůbec. „Dozvídáme se jen střípky. Proto je dobře, že na to papež upozorňuje. Dlouhá desetiletí jsme žili v klidu a míru. Přál bych si, aby to zase nastalo co nejdříve. Ale na druhé straně nejsme na světě jen my Evropané.“

Dluží Německo Polsku odškodné?

Podle biskupa Malého by se evropské státy měly co nejvíce spojit, spolupracovat a přispět svým tlakem k tomu, aby válka na Ukrajině brzy skončila. Aby se otevřela nová perspektiva. Proto odmítá nynější snahu Polska získat od Německa odškodné za škody způsobené nacistickou okupací za druhé světové války.

„Požadavek Varšavy není vhodný. Že za druhé světové války zahynulo šest milionů Poláků, patří jistě k bolestným dějinám 20. století. Ale žádat po tolika letech reparace? A navíc v situaci, kdy zuří válka na Ukrajině? Politicky to není moudré. A je dobře, že to Německo nepřijalo,“ myslí si.

Velkorysé rozhodnutí

Unijní jednotu členské země neprokázaly ani v otázce udělování víz ruským turistům do oblasti Schengenu. Dohodly se ale na kompromisu. Země, které s Ruskem hraničí, mohou Rusům znemožnit vstup národní legislativou.

„Nakonec je to rozumné. Ruské občany nelze zcela izolovat. Je mezi nimi spousta slušných lidí. Pochopitelný je ale i postoj pobaltských států. Jejich poloha je velmi citlivá. A na svoji samostatnost jsou velmi háklivé.“ Proto je třeba je respektovat.

„Nejsme v jejich situaci. Nehraničíme s Ruskem. A ty jejich dějiny... Když si člověk probere 20. století, to je samá hrůza. Tudíž jsem rád, že v rámci dohody EU došlo vůči těmto státům k jisté velkorysosti,“ uzavírá Malý.

Spustit audio

Související