Vakcína na covid proti krevním sraženinám spíš chrání, než je způsobuje. WHO doporučuje očkovat dál

18. březen 2021

Evropská léková agentura (EMA) prověřuje, jestli několik desítek případů krevních komplikací přímo souvisí s covidovou vakcínou Oxford-AstraZeneca, nebo jestli jde o shodu okolností. Krevní sraženiny jsou totiž ve vyspělých zemích velmi časté. 

U několika desítek lidí očkovaných vakcínou od AstraZenecy se objevily zdravotní komplikace související se srážlivostí krve – krevní sraženiny nebo nedostatek krevních destiček. Několik z těchto osob zemřelo na plicní embolii.

Čtěte také

Odborníci však upozorňují, že krevní sraženiny jsou ve vyspělých zemích velmi časté a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by za ně byla přímo zodpovědná očkovací látka. Sraženiny v krvi jsou nebezpečné tím, že mohou ucpat důležité cévy a vyvolat tím žilní trombózu, plicní embolii nebo cévní mozkovou příhodu čili mrtvici.

„Třeba v roce 2018 bylo 22 lidí denně, kteří zemřeli na mrtvici,“ uvedl čísla za Česko primář neurologie Fakultní nemocnice Motol Aleš Tomek v rámci kampaně Čas je mozek.

V celé Evropě postihne cévní mozková příhoda ročně asi milion lidí, k nim je potřeba připočíst další lidi s krevními sraženinami. Mezi lidmi očkovanými proti covidu se tak vlastně objevilo mnohem méně případů krevních sraženin, než je v populaci běžné.

Čtěte také

Evropská léková agentura přesto prověřuje, jakou roli v těchto případech vakcína hrála. Zkoumají šarže použitých vakcín, zda v jejich složení nedošlo k odchylkám. A u každého postiženého člověka posuzují i další rizikové faktory, které mohly přispět ke vzniku krevních sraženin. Patří k nim takzvané civilizační choroby jako cukrovka, vysoký tlak, vysoká hladina cholesterolu, dále faktory životního stylu jako kouření, pití alkoholu, nevhodná strava nebo nedostatek pohybu.

Zvýšené riziko krevních sraženin našli vědci i u lidí, kteří prodělali nemoc covid-19 s těžkým průběhem. Očkování tedy více lidí před těmito komplikacemi ochrání.

I kdyby vyšetřování prokázalo souvislost mezi očkováním a vzácnými případy trombózy a embolie, vakcíny mají podle Světové zdravotnické organizace více přínosů než rizik a není tedy důvod očkování zastavovat. Podobně jako na trhu zůstávají léky, u nichž se riziko krevních sraženin prokázalo před desítkami let, například hormonální antikoncepce.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související