Vakcína Pfizer/BioNTech by brzy mohla být i pro děti starší 12 let. Testuje se i očkování kojenců

3. květen 2021

Na začátku podzimu by lékaři v Česku mohli začít proti koronaviru očkovat i děti. Myslí si to ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podle něj se teď v souvislosti s očkováním dětí dokončují klinické studie. Podrobnosti k jejich očkování shrne v rubrice Koronafokus reportér Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jak daleko jsou klinické studie, o kterých ministr zdravotnictví mluví?

V pondělí 3. května požádaly společnosti Pfizer/BioNTech Evropskou lékovou agenturu o schválení vakcíny právě pro děti starší 12 let. I proto zástupci německého BioNTechu očekávají, že by první vakcíny mohly děti dostat už letos v červnu.

Už od konce března víme, že výsledky ve třetí fázi testování vypadaly velmi dobře. Předběžná data ukazovala, že pro věkovou skupinu od 12 do 15 let je vakcína bezpečná a vysoce účinná.

Čtěte také

Česko bude prý o očkování dětí uvažovat hned, jak to půjde, uvedl to ministr zdravotnictví Arenberger: „Budeme o tom uvažovat hned, jak to bude možné. Dovedu si představit, že to bude na začátku podzimu. Pokud se nic nestane. Ale není důvod se obávat, že by to nešlo.“ 

Dosud je vakcína společnosti Pfizer schválená pouze pro použití u dětí starších 16 let a další vakcíny dostupné v Česku u lidí od 18 let.

Testují své vakcíny na dětech i jiné společnosti?

Po testech na dospělé populaci je to další krok k proočkování populace, protože i když děti nejsou koronavirem ohroženi tak jako jejich rodiče a zejména prarodiče, tak mohou vir přenášet a může v jejich tělech dál mutovat.

Testy na dětech už spustily i všichni další výrobci, kteří dodávají vakcíny do České republiky, jmenovitě tedy Moderna, AstraZeneca nebo firma Johnson & Johnson.

Společnost BioNTech například očekává, že do půl roku by mohli být očkování vakcínou proti koronaviru i ti úplně nejmladší.

To se týká třeba i kojenců?

Společnosti Pfizer i Moderna už testují své vakcíny i na kojencích, úplná vědecká shoda na tom, zda bude nutné očkovat i takto malé děti, ale zatím není.

Čtěte také

Na druhou stranu v nedávné studii, která vyšla v časopise Americké lékařské společnosti, se ukázalo, že kojenci mohou být ochráněni protilátkami z mateřského mléka. Do této studie se zapojilo na 50 žen, vědci začlenily přes 500 vzorků mateřského mléka, přičemž protilátky v něm našli už 14 dní po podání první dávky očkování.

V neděli přišla zpráva, že Vídeň bude jako první město v Evropské unii přednostně očkovat proti covidu-19 těhotné ženy.

V Česku už lékaři některé děti proti koronaviru očkují, mluvili jsme o tom, že vakcíny od společnosti Pfizer jsou dostupné už dětem starším 16 let. Kolik jich už vakcínu dostalo?

Lékaři už podali dětem k prvním květnovým dnům 1400 vakcín, to víme ze dat Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS). Očkovaní jsou stovky mladistvých, kteří mohou být zdravotníci, nebo mohou mít nějakou vážnou nemoc a covid-19 je ohrožuje víc než ostatní.

Čtěte také

Vakcínu mohou skutečně dostávat děti až od 16 let a musí to být ta od společnosti Pfizer. Ale stává se, že děti dostávají i vakcíny pro dospělé, které pro ně určené nejsou. Stalo se to už ve dvou desítkách případů, my jsme na některé z nich v minulých týdnech už upozornili.

Stává se, že nemocnice podají dítěti vakcínu firmy AstraZeneca, která je určená lidem starším 18 let omylem, protože si třeba nezkontrolovali, že ještě není plnoleté. V takovém případě při podání léčiva takzvaně off-label, mimo schválené pokyny, jde veškerá zodpovědnost za toto očkování za konkrétním zdravotnickým zařízením.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.