Vakcína proti covidu-19 nemění DNA. Je to dezinformace, to by nám ji měnilo všechno, co sníme

6. květen 2021

Velká písmena, anonymní autor, staré datum nebo chybějící zdroje – i podle toho se dají rozpoznat dezinformační články. Ty se na různých webech šíří o řadě témat a výjimkou pochopitelně není ani pandemie koronaviru. Některé weby třeba šíří informaci, že vakcína může změnit lidskou DNA a způsobit různé vady, shrnuje v Koronafokusu redaktorka Zuzana Machálková.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Ve skutečnosti ale očkovací látka funguje tak, že po jejím aplikování buňky zareagují na její genetickou informaci a tím začnou vytvářet přirozenou obranu organismu. Pokud pak s virem přijdeme do styku, tělo využije tu přečtenou genetickou informaci a imunitní systém se díky tomu dokáže ubránit.

Odborníci upozorňují, že kdyby vakcína proti koronaviru opravdu měla měnit DNA a fungovalo by to tak, jak popisují dezinformační weby, měnilo by naše DNA všechno, co sníme, nebo všechno, s čím přijdeme do kontaktu.

Čtěte také

O tom, že by vakcína měla na plodnost jakýkoliv vliv, nejsou žádné důkazy – vědci toto riziko pozorně mapují a vyvrátila ho kromě Světové zdravotnické organizace (WHO) třeba i Britská společnost pro plodnost nebo Svaz klinických a reprodukčních vědců.

Současné vakcíny proti koronaviru neobsahují ani hliník, před kterým jinak varují dezinformační weby. Pravdou je, že očkovací látky proti jiným onemocněním můžou obsahovat soli hliníku, ale jde o tak minimální dávky, že se nikde neukládají a lidský organismus nijak neohrožují.

Zrychlila administrativa, výzkum se nešidil

Častým předmětem dezinformací je také samotná rychlost, s jakou byla vakcína vyvinuta. Vědci, kteří se na vývoji vakcíny proti koronaviru podíleli, ovšem mohli využít informace o jiných koronavirech, tedy SARS a MERS.

Čtěte také

Na výzkumu se podílelo víc týmů, a to z celého světa. A taky bylo nesrovnatelně víc lidí, na kterých se látka testovala.

Jinak celý proces klinického hodnocení vakcíny nijak ošizen nebyl: co se zrychlilo, je administrativa. Také náklady na celý výzkum byly mnohem vyšší.

Bill Gates prý šířil pandemii

Dezinformátoři také píšou o známém americkém podnikateli a spoluzakladateli firmy Microsoft Billu Gatesovi. Tvrdí, že je původcem pandemie a že se teď pomocí očkování snaží snížit celosvětovou populaci.

Třeba v rozhovoru pro agenturu Reuters Bill Gates o očkování opravdu mluvil, ale v souvislosti s tím, že promyšlená očkovací strategie a schopné vlády jsou klíčem k tomu, jak se z pandemie dostat.

A to dlouhodobě připomínají i vědci: že všechny schválené vakcíny chrání před závažným průběhem onemocnění. Navíc i v minulosti očkování pomohlo buď ke snížení, nebo úplnému vymýcení spousty nemocí.

Roušky pomáhají, neničí imunitu

Dezinformační články často zpochybňují i různá protiepidemická opatření, často třeba nošení roušek. O těch dezinformační weby píšou, že ohrožují naši imunitu a v důsledku tak můžou být nebezpečnější než některá onemocnění.

Čtěte také

Světová zdravotnická organizace, ale i Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí přitom upozorňují, že právě roušky snižují riziko nákazy až pětinásobně.

K dalších dezinformacím patří různé alternativní způsoby léčby. Podle vědců před nákazou koronavirem nezabírá alkohol, česnek, chlór ani antibiotika. Lékaři třeba můžou doporučit nějaké možnosti, jak zmírnit projevy onemocnění, ale zabránit mu žádnými z těch zmíněných způsobů nelze.

Kde hledat spolehlivé informace?

Lidé, kteří ovládají angličtinu, můžou čerpat informace třeba na webu who.int, tedy přímo od Světové zdravotnické organizace.

Například Národní technická knihovna odkazuje na celou řadu vydavatelů a vědeckých časopisů, které zpřístupnily články o koronaviru. V češtině je pak možné získávat informace třeba na Covid portálu, tedy na covid.gov.cz, nebo přímo na webu ministerstva zdravotnictví.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související