Válečný rok 1943. Rozhlas vysílal o Stalingradu, totální válce nebo o práci obyčejných lidí

2. červen 2023

První polovina válečného roku 1943 přinesla řadu významných událostí i zajímavých reportáží. Německá armáda, jak informoval sovětský rozhlas, byla drtivě poražena v rozhodující bitvě u Stalingradu, což mělo za následek podlomení morálky obyvatel Třetí říše. Znovu pozvednout ji mělo vyhlášení tzv. totální války, resp. totální mobilizace, kterou ve svých projevech zmiňují protektorátní ministr Emanuel Moravec a státní tajemník K. H. Frank.

Čtěte také

Zatímco na východní frontě vrcholila bitva o Stalinovo město, na západě došlo k zintenzivnění spojeneckého bombardování německých měst.

Rozhodli o tom na společném jednání v Casablance americký prezident Franklin Delano Roosevelt a britský premiér Winston Churchill. V archivu Českého rozhlasu se dochovala zajímavá nahrávka z paluby britského bombardéru typu Avro Lancaster při jednom z náletů na Berlín. Na nahrávce je zaznamenán start, noční let, rozhovory s posádkou, pokyny pro zaměřovače a shození bomb.

Dění v Protektorátu Čechy a Morava

Čtěte také

Z první poloviny roku 1943 se podařilo v rozhlasovém archivu najít vzácné a zajímavé nahrávky. Součástí pořadu Archiv Plus je i reportáž z narozenin protektorátního prezidenta Emila Háchy či první výročí úmrtí zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vedle toho se vysílaly rozhovory jak s umělci, např. s malířem Kubou, tak s obyčejnými lidmi při jejich práci, například s přadlenou.

Zahraniční nahrávky

Ze zahraničních nahrávek stojí za zmínku recitace básně Mrtvá ves od básníka, prozaika a překladatele Viktora Fischla, který emigroval do Londýna už v roce 1939. Začal pracovat pro zahraniční odboj a v exilové vládě zajišťoval komunikaci s britským parlamentem a řídil propagaci československé kultury.

Exilová vláda

Válečných rozhlasových snímků se z Velké Británie dochovala celá řada. Z první poloviny roku 1943 ještě například návštěva v táboře československých jednotek.

Čtěte také

Obsahuje například ukázku ze slavnostního předání praporu, který věnoval Svaz československých katolíků v Chicagu a Sdružení Čechoslováků v Texasu druhému praporu československé armády v zahraničí.

V pořadu promluví také sociálnědemokratický poslanec Bohumil Laušman, který byl během druhé světové války členem Státní rady Československé v Londýně. Archiv Plus nabídne záznam jeho projevu, ve kterém mluví o dojmech z pobytu v Sovětském svazu. Pojďte se společně s námi vrátit o 80 let zpět.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio

Související