Válka na Ukrajině probudila byznys s LNG jako Frankensteinovo monstrum, říká zástupce organizace Zachraňme údolí Rio Grande

4. červen 2023

Ruská válka na Ukrajině a snaha Evropy zbavit se energetické závislosti na Moskvě byly velkým impulsem pro petrochemický průmysl jinde ve světě. Mimo jiné to oživilo skomírající projekty na zpracování a export LNG v Severní Americe. Mnozí tamní politici to označují za velkou obchodní příležitost, evropští zase za bezpečnou a nezávadnou alternativu k ruskému plynu. Většinou už ale nedodávají, že další rozvoj této infrastruktury je také bezpečnostní hrozbou. 

Protože pomáhá urychlovat rozklad klimatu naší planety. Navíc těžba, zpracování a export i plynu ničí lidské životy a kulturu.

Čtěte také

Válka na Ukrajině probudila byznys se zkapalněným zemním plynem jako Frankensteinovo monstrum, říká Jim Chapman z organizace Zachraňme údolí Rio Grande, přitom ukazuje na křovinami porostlou krajinu před sebou.

Stojíme u závory, za kterou už se připravuje stavba jednoho z největších terminálů na zkapalnění a export plynu v celé Severní Americe. Všechno „zelené“ zanikne, až sem najedou buldozery, popisuje.

Jejich údolí je zatím jediná obydlená část pobřežního Texasu, kterou petrochemické závody zatím nezměnily v průmyslové peklo.

Kromě zničení zbývající přírody a znečištění to podle něj regionu nic nepřinese. Jakmile to postaví, bude ten automatizovaný provoz zaměstnávat asi tolik místních lidí jako hamburgerová restaurace. Rozvoj je důležitý, zaměstnanost také, ale nemůžeme si kvůli tomu zničit veškeré životní prostředí – jenže právě to se děje.

Čtěte také

Terminál Rio Grande LNG nedávno po letech i soudních sporů získal federální povolení a firma teď stojí před definitivním investičním rozhodnutím. Na žádost Českého rozhlasu o rozhovor odpověděla společnost informací, že investuje do technologie odčerpávání uhlíku z atmosféry a že dopady své činnosti zmírní aktivní ochranou pětkrát většího území, než kolik zabere budovaný terminál.

Jim Chapman uznává, že plynaři před zničením jejich prostředí přemisťovali například ohrožený druh želv. Je to ale podle něj pozitivní kapka v moři negativ, která vnímala i francouzská banka Societe General, když se nakonec kvůli svým klimatickým závazkům rozhodla projekt nefinancovat.

Náčelník národa Carrizo/Comecrudo Juan Mancias

„Jak vážně to myslíme s omezením skleníkových plynů a globálního oteplování? Pokud má být svět uhlíkově neutrální do roku 2050, jak to můžeme dokázat, když teď stavíme novou infrastrukturu pro fosilní paliva? Navíc plyn, který půjde přes tento terminál, patří k nejhorším na světě pokud jde o úniky metanu,“ tvrdí Texasan Chapman o plynu, který by před energeticky náročným zkapalněním a přepravou za oceán přicházel z oblastí, kde ho dobývají nebezpečnou metodou frakování.

Terminál na posvátné půdě?

Pokud společnost NextDecade připravený projekt skutečně spustí, plyn začne vyvážet nejdřív ve druhé polovině tohoto desetiletí.

Ale jestli se to stane, terminál vznikne na posvátné půdě zdejších původních obyvatel s ostatky jejich předků.

Čtěte také

Asi jako kdyby kvůli průmyslovému projektu chtěla soukromá firma s posvěcením úřadů vybagrovat Olšanské hřbitovy nebo horu Říp. Proti výstavbě se snaží bojovat žalobami také směrem k evropským zemím, které by plyn odebíraly, popisuje náčelník zdejšího národa Carrizo Comecrudo.

„Je to zločin proti lidskosti, za který musí jeho původci nést odpovědnost. A platí to i pro každou zemi, která do tohoto plynu investuje. Lidi kvůli tomu umírají, třeba po letošní explozi zdejšího plynovodu. Nebo na rakovinu v blízkosti petrochemických závodů. Několik lidí z toho bohatne a Texas mezitím omezuje práva na ochranu životního prostředí,“ varuje náčelník.

Víc se dozvíte v pořadu Zaostřeno Jana Kaliby. Poslechněte si.

autoři: Jan Kaliba , lup
Spustit audio

Související