Válka neskončí, dokud neosvobodíme celé okupované území Ukrajiny, říká poradce prezidenta Zelenského

Jak dlouho budou ještě trvat bojové akce na Ukrajině? Je ukrajinská strana ochotná přistoupit na kompromis a vzdát se území na východě, která okupují Rusové? Byl by prezident Volodymyr Zelenskyj ochoten setkat se osobně se svým ruským protějškem? Petr Dudek se ptal zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Ihora Žovkvy.

Prezident Zelenskyj minulý měsíc varoval, že pokud ruské jednotky neodejdou i z východních částí Ukrajiny, mohou se kdykoli sebrat a opět napadnout zbytek země včetně Kyjeva. Znamená to, že neukončíte bojové operace, dokud nebudete mít pod kontrolou celé ukrajinské území?

Určitě. Žádné ukrajinské území neprodáme a válka o něj skončí teprve až bude mít Ukrajina všechna svá teritoria zpět pod kontrolou. Musím připomenout, že válka proti Ukrajině se nevede od 24. únorem 2022, započala ruskou okupací Krymu a invazí na Donbas v roce 2014.

Čtěte také

Donbas je dnes nejdůležitějším bojištěm: bitva o něj je velice významná pro Rusko, které chce stále dosáhnout nějakého úspěchu, ovšem pro Ukrajinu je ještě důležitější, protože jde o naše teritorium. Brání jej naše nejschopnější ozbrojené jednotky, které mají v boji s ruskou agresí osmileté zkušenosti a určitě se ruskému postupu nepoddají. A ačkoli se Rusům sem tam daří prorazit, ukrajinské síly získávají okamžitě nad územím opětovnou kontrolu.

Nadcházející dva nebo tři týdny ovšem budou složité, protože se nám nedostává těžké bojové techniky. Od našich partnerů – mezi jinými i z České republiky, která nás v tomto ohledu významně podporuje – okamžitě potřebujeme mimořádný přísun těžké techniky: dělostřelecké systémy, vícehlavňové raketomety, obrněná vozidla a tanky.

Když Ukrajina bitvu o Donbas vyhraje, celkové vítězství bude nadosah, osvobodíme pět ze sedmi v současnosti okupovaných teritorií. Beze zbraní je sice nemůžeme osvobodit okamžitě, ale jejich dodávky v příštích třech klíčových týdnech by nás, doufejme, měly k vítězství nad Ruskem přiblížit.

Čtěte také

Jak dlouho to při vší úctě k ukrajinské armádě může trvat? Nemluvíme jen o Donbasu a Luhansku, ale také o Krymu.

Nějaký čas to zabrat může. Na prodlužování této války nemá Ukrajina určitě žádný zájem, protože s každým jejím dnem umírají naši vojáci a civilisté, žádná území ale nepostoupíme. Můžeme se dále bavit o statutu těchto území, pokud začnou opravdová vyjednávání, ke kterým jsme otevřeni od prvního dne. Naše delegace absolvovala několik kol vyjednávání, ta však nepřinesla výsledek, protože Rusko nebylo připraveno vážně diskutovat ani se dobrat čehokoli konkrétního.

K tomu se ještě dostaneme, ale co se týče času, šéf vašeho vojenského zpravodajství generál Kyrylo Budanov odhaduje, že většina bojových operací skončí do konce roku. Je to hledisko celého ukrajinského vedení?

Čtěte také

Budanov je zkušený generál a disponuje šíří informací. Já se do spekulací o termínech pouštět nechci, to nedělám nikdy a v ozbrojených je to ještě složitější. V diplomacii říkáme, že termíny nezávisí jen na jedné straně.

Může Rusko zdvojnásobit či ztrojnásobit své mužstvo? Ano, může. Mají stále dostatek vybavení? Ano, mají. Takže dočkat se od nich můžete úplně čehokoli. Mohu vás ale ujistit, že ukrajinské síly budou bojovat až do konce: vědí jak bojovat a Rusů se nebojí. Mýtus druhé nejsilnější armády na světě se v prvním měsíci války na Ukrajině rozplynul. Už není nejsilnější, ani druhá, ani dvaadvacátá.

Nespoléháme ale bohužel jen sami na sebe, nýbrž i na zbraně. Jakmile je dostaneme, konec se přiblíží. Nemohu vám ale říct, který den či měsíc se tak stane.

Které kroky ze strany Ruska by z pohledu Ukrajiny zamezily dalšímu vyjednávání? A co si Ukrajina slibuje od případného vstupu do Evropské unie? Poslechněte si celý rozhovor s Ihorem Žovkvou vedený Petrem Dudkem.

autoři: Petr Dudek , jkh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.