Válka v Sýrii neskončila, v provincii Idlib hrozí humanitární katastrofa

12. červenec 2019

V březnu letošního roku vstoupila Sýrie do svého devátého roku války. I když mediální zájem někdy už není tak velký jako v minulosti, neznamená to, že by konflikt byl u konce. 

Největší boje, a to mezi syrskou vládou a posledními povstaleckými skupinami, momentálně probíhají v provincii Idlib. „Podle odhadů OSN se teď v této oblasti nachází tři miliony civilistů, původní počet obyvatel přitom byl zhruba 1,5 milionu lidí,“ říká vedoucí syrských programů Člověka v tísni Martina El Haddad. Tím, jak válka postupovala, se totiž řada civilistů přemístila právě do této enklávy.

Martina El Haddad

Většina takových lidí opustila své domovy s minimem věcí, a proto ti nejzranitelnější z nich žijí v Idlibu v provizorních kempech a přístřešcích téměř bez jakéhokoliv základního vybavení. Právě k nim směřuje potravinová pomoc Člověka v tísni. Ten ale v místě pomáhá také v oblasti vzdělávání nebo zemědělství.

Vzhledem k tomu, že válka trvá už od roku 2011, vyrůstá v Sýrii celá generace dětí, které prožily celý nebo velkou část svého života právě ve válečném konfliktu. „Mluví se o takzvané ztracené generaci, což jsou děti, které vyrůstají bez jakékoliv školní docházky… A tohle má obrovský dopad nejen na děti v současné situaci, ale bude to mít i obrovský dopad na budoucnost Sýrie,“ vysvětluje Martina El Haddad.

Jak vypadá budoucnost Idlibu? A co by se s civilisty, kteří tam žijí, stalo v případě, že by začala velká vojenská ofenziva proti povstaleckým silám v oblasti? Poslechněte si celý rozhovor s Martinou El Haddad o kritické situaci v Idlibu.

 
 
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka