Valné shromáždění OSN ve zpravodajství ČRo

29. září 2020

Důvodem, proč není shromáždění věnována větší pozornost, je patrně skutečnost, že se na této akci nečeká nic zásadního a veřejnost je zaměstnána jinými problémy

Zdravím.

Probíhá zasedání OSN a nevidím o tom žádné info. A tak to je se vším. Díky.

J. H.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritickou připomínku. Jsem si jist, že ve zpravodajských relacích se o Valném shromáždění OSN mluvilo, ale pokud máte na mysli soustředěnější pozornost, například pravidelné shrnutí agendy, takové materiály jsem nenašel. Nicméně prošel jsem si webové stránky Českého rozhlasu a o některých aspektech jednání se na nich píše. Viz např.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/iran-jaderna-dohoda-osn-usa-jaderna-dohoda_2009200649_pj   
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/usa-koronavirus-obeti-mrtvi-s-covid-19-trump_2009221934_zuj 

Důvod, proč této události není věnována větší pozornost, nemohu bez znalosti souvislostí definovat, jen analogicky usuzuji, že se na této akci nečeká nic zásadního a veřejnost je zaměstnána jinými problémy – koronavirem, volbami, nestabilitou politické situace, dosaďme libovolně pro každou zemi. Obdobně letos postupuje třeba i ČTK, která přinesla ve své agendě letos jen pár zpráv – mimo jiné o projevu ukrajinského prezidenta Zelenského, což ČRo Plus také krátce zaznamenal.

Svou roli může hrát i to, že letos se kvůli koronaviru koná toto zasedání virtuálně, což znamená, že důležitá součást akce, tedy kuloární jednání, je znemožněna. To vše neznamená, že se nějaká důležitá záležitost nemůže znenadání objevit, a pak jsem si jistý, že se Valné shromáždění objeví v centru pozornosti médií, Český rozhlas nevyjímaje.
Váš dopis jsem postoupil šéfredaktorce Zpravodajství Českého rozhlasu, která potvrdilo relevanci mých úvah a ujistila mne, že Valné shromáždění OSN editoři Českého rozhlasu pozorně sledují.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio