Vampola: Pokud se chce český hokej posunout, musíme přivést lidi, kteří nebudou koukat jen na peníze

10. listopad 2021

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je hokejista a mistr světa z roku 2010 Petr Vampola. Jak se dostal k hokeji? Proč se na jeden zápas vrátil do druholigového Žďáru nad Sázavou? A chystá se odehrát ještě nějaká utkání? Jak je možné, že se českému hokeji v poslední době nedaří? A jak vzpomíná na Karla Rachůnka? Poslechněte si celý rozhovor!

Petře, ty jsi Kladnu dopomohl k postupu do extraligy a potom jsi odešel do Slavie hrát první ligu. Nemrzelo tě to, že jsi mohl hrát extraligu, ale nehrál jsi ji?

Bylo to tak, že jsme se po sezoně nebavili a já jsme se mezitím domluvil se Slavií. Bylo to pro mě výhodné, protože jsme byl doma a Slavie měla zájem. Vzali tam i mladého, protože tam mají výbornou základnu, kde pracují s dětmi a dělají to parádně. To pro mě byla velká motivace a asi to tak mělo být. Byl to krok k tomu, posunout se dál, co se týče hokejové výchovy. Věřím tomu, že to bylo dobře.

Čtěte také

Tobě je 39 let, ale vypadáš výborně a myslím, že bys klidně extraligu hrát mohl.

I před touto sezonou byl zájem z extraligy, ale už se mi nechtělo z Prahy. Mám práci, která mě baví, a chci se věnovat rodině a dětem. Určitě je to o tom, že kdybych o tom měl přemýšlet, tak bych na extraligu měl. Nebyl bych sice v roli, kterou jsem měl v posledních letech, ale věřím tomu, že bych tam měl co předvést a o první lize se asi nemusíme ani bavit. Nechci to říkat nějak namachrovaně, ale starám se o sebe. Kvalitu na to mám, ale všechno se děje pro něco a jsem rád, že to je tak, jak to mám teď. 

Český hokej dlouhou dobu nezískal medaili na mistrovství světa. Ozývají se hlasy, že mládež a junioři nemají kvalitu, jakou by mít měli. Je kritizovaný i svaz. Co si o tom myslíš? Jak je možné, že nevychováváme skvělé hokejisty, kteří budou reprezentovat?

Myslím, že můj názor není vůbec důležitý. Spousta lidí, kteří v hokeji něco dokázali, se k tomu vyjádřili a stejně to nebylo brané. Mohli bychom se o tom bavit další dvě hodiny a stejně by to bylo k ničemu. Já na to svůj názor mám. Poslední dva roky se hokeji věnuji hodně – sleduji trendy, dávám si dohromady systémy, které jsme dříve hráli.

Myslím si, že by bylo potřeba do českého hokeje zakomponovat lidi, kteří k tomu mají vztah, kteří vydělali peníze, nebudou to dělat jen kvůli výdělku a budou chtít hráče posunout, protože k tomu budou mít vztah. Jestli se má český hokej posunout, tak by se tam měly objevit nová jména, která to chtějí dělat a chtějí pomoct hokeji. To si myslím, že je důležité a je otázka, jestli k tomu dojde.

Jak hokejista Petr Vampola vzpomíná na úspěšné mistrovství světa v roce 2010? A jak se seznámil s Jaromírem Jágrem, se kterým nastupoval v první lajně? Poslechněte si celý rozhovor!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , vla

Související