Vanillekipferl - vanilkové rohlíčky z druhé poloviny 19. století
Mezi vánoční cukroví, které nikde nemůže chybět, ale zároveň rychle mizí, patří vanilkové rohlíčky. Zapátráme po jejich původu.
Ingredience
- 40 dkg másla
- 16 dkg cukru
- 20 dkg mletých mandlí
- 50 dkg hladké mouky
- vanilka
- špetka soli
- moučkový cukr s vanilkou
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočívat v chladnu. Z těsta vyválíme váleček, ten nakrájíme na stejně velké kousky a z nich prsty vyvalujeme tyčinky, které jsou na koncích tenčí než uprostřed. Ohnutím vytvarujeme klasický tvar rohlíčku. Pečeme prudce, ale krátce, vyndáváme hned, jak začnou okraje mírně růžovět. Ještě horké obalujeme v cukru s vanilkou.