Vánoce si neumím představit bez churdi armin, těší se na tradiční romské jídlo Jan Bendig

30. listopad 2022

Jak a s kým bude vánoční svátky slavit Jan Bendig? Vánoční povídání s oblíbeným romským zpěvákem připravila Iveta Demeterová.

Honzo, ty jsi hostem vánočního turné Lucie Bílé. Co to pro tebe znamená?

„Samozřejmě strašně moc! Je to můj vánoční dárek. Hrozně se na to těším. Lucku vnímám odmalička jako divu, jako legendu. Vždycky jsem k ní vzhlížel. A teď jsem najednou dospěl a každý den si voláme, pracujeme spolu. Je to krásné, kamarádské, až neuvěřitelné. Navíc je to spojené s Vánocemi, které miluju.”

Měla jsem možnost slyšet duet, který jsi s Lucií Bílou nazpíval. Chystáte nějaké další duety?

„Přemýšlíme, že bychom udělali něco v příštím roce. Rád bych Lucku přemluvil, aby tentokrát zazpívala celou písničku romsky. Ale víc raději neřeknu, ať jsou lidé natěšení. Uvidíme, co z toho vznikne.”

Jak oslavíš letošní svátky?

„Jak budu slavit Vánoce? To je těžký, ale samozřejmě budu s rodinou. 23. prosince končí turné s Lucií Bílou a v ten samý den odjíždím za rodiči na Štědrý den. Bude to všechno trochu narychlo, ale užiju si to s rodinou na chatě. Bude nás asi padesát!”

To je podobné jako když jsi byl naším hostem před třemi lety …

„A letos to opakujeme! Ona nám totiž zemřela babička a tak chceme být všichni pohromadě, někde jinde, než kde nám ji to bude připomínat. Ona sama by si to s námi na té chatě užila. Prostřeme jí stůl, budeme na ni myslet, poslouchat vánoční písničky, užívat si to a hlavně nebudeme smutnit.”

Klasická vánoční otázka – co ve vaší rodině nesmí chybět na štědrovečerním stole?

„Určitě churdi armin. To když máma neudělá, tak jí všechny děti nadávají, kde to je. A pak marikľa.”

Marikľa jsou placky a churdi armin je zelí …

„Přesně tak. To se vaří na červené šťávě s vepřovým masem, klobáskama vevnitř. Moje máma to dělá hodně ostré a kořeněné.”

A marikľa pak do toho namáčíte …

„Ano. Na žaludek je to hodně mastné, ještě jak se tím přecpáváte – ale vůbec to nevadí. Je to fakt bomba.”

Spustit audio