Vánoce v Anežském klášteře – náhradní termín ZRUŠEN

28. leden 2022

Anežský klášter, pátek 28. ledna 2022

Vážení posluchači,

je nám to velmi líto, ale ani náhradní termín koncertu Vánoce v Anežce, který se měl uskutečnit v pátek 28.ledna 2022 v Anežském klášteře, z důvodu nemoci Covid-19 není možné realizovat. Současná situace je velmi složitá, proto nyní koncert rušíme bez náhradního termínu, pokusíme se ho v budoucnu zařadit do programu jiné koncertní sezony, až bude epidemická situace klidnější a my všichni zdravější.

Držitelům zakoupených vstupenek budeme vracet vstupné v plné výši. 

Děkujeme Vám za pochopení.
Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Marek Šedivý

V koncertu nebude chybět sólová trubka – člen orchestru Marek Vajo pro posluchače vybral populární Koncert Es dur Jana Křtitele Jiřího Nerudy. Následovat bude lyrická meditativní kompozice Epifania od Peterise Vaskse. Houslistka Olga Šroubková zahraje Vivaldiho Koncert E dur Il riposo, concerto per il Santissimo Natale. A večer završí premiéra skladby Jany Vöröšové na objednávku SOČRu Chlapeček a Dálka, ve které uslyšíme také Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Věry Hrdinkové. Přímý přenos z Anežského kláštera nabízí stanice ČRo Vltava.

Koncert Es dur z Nerudova odkazu byl původně určený pro corno da caccia, roh s trumpetovým nátrubkem. Dnes se už téměř vůbec nehraje jinak než na trubku. Marek Vajo, špičkový hráč orchestrální, komorní i sólový, mu jistě dodá náležitý mistrovský glanc.

Marek Vajo

Hudba patrně nejvýznamnějšího současného lotyšského skladatele Peterise Vaskse je naplněna lyrikou, duchovní hloubkou a vnitřní krásou. Název kompozice Epifania odkazuje k termínu popisujícímu zjevení božstva, v křesťanství ke svátku Zjevení Páně, tedy ke scéně uctívání právě narozeného Ježíše, Syna Božího, třemi králi. Přeneseně jde i o prozření, nové pochopení sebe sama.

Vivaldiho koncerty pro sólové nástroje s doprovodem prošly na počátku 18. století jako módní vlna postupně celou Evropou. Těžko dnes uvěřit, že po smrti upadl tento jedinečný tvůrce v zapomenutí. Název koncertu, který přednese Olga Šroubková, odkazuje ke svátečnímu klidu vánočních dní, svátku Narození Páně.

Houslistka Olga Šroubková

Premiérovanou skladbu pro dětský sbor a komorní orchestr napsala Jana Vöröšová na texty knihy Chlapeček a Dálka od Daisy Mrázkové. Nadčasové vyprávění určené dětem i dospělým, odehrávající se v obrazech zimní krajiny, zpřístupňuje chápání přírodních jevů a přináší zamyšlení nad hlubším smyslem lidské existence formou poetické zkratky.

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu

PROGRAM
Jan Křtitel Jiří Neruda
Koncert pro trubku a orchestr Es dur
Pēteris Vasks
Epifania
Antonio Vivaldi
Koncert pro housle a orchestr E dur RV 270 „Il riposo, concerto per il Santissimo Natale“
Jana Vöröšová
Chlapeček a Dálka
(premiéra skladby pro dětský sbor a orchestr na objednávku SOČRu)

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Marek Šedivý
– dirigent
Marek Vajo – trubka
Olga Šroubková – housle
Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu
Věra Hrdinková –
sbormistryně

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu

Partneři koncertu