Vánoční město v Americe slaví 280 let. Pensylvánský Betlém založili Moravští bratři, místní bohoslužby přitahují tisíce lidí

Vánoce slaví většina Američanů, ale jen desetitisíce z nich přímo ve Vánočním městě. Tímto názvem se honosí město Betlém v Pensylvánii, které založili Moravští bratři, tedy američtí pokračovatelé protestantské církve původně z území dnešního Česka. Jejich dědictví je tam i dnes patrné na každém kroku, jak si ověřil náš americký zpravodaj Jan Kaliba při výpravě za atmosférou Vánočního města.

V kostelích i v ulicích amerického Betléma, ale v obřím provedení třicetkrát třicet metrů také na kopci nad městem, všude tu září tzv. moravská hvězda, šestadvaceticípý symbol Vánoc původně ze Saska.

Čtěte také

Tato usedlost Moravských bratří se v devatenáctém století proměnila v ocelářské město a srdce amerického průmyslu. Na svou tradici tu ale nezapomněli a v roce 1937 si aktivně vyžádali status Vánočního města.

Vánocemi proti hospodářské krizi

Betlémská obchodní komora se snažila vymyslet, jak městu pomoci z velké hospodářské krize. A tak se lidé z byznysu rozhodli poslat ostatním obchodním komorám v zemi dopis a požádat je o souhlas s tím, že Betlém v Pensylvánii by měl být americkým vánočním městem. Vždyť dostal své jméno na Štědrý večer,“ vysvětluje mi hrdě, prezidentka zdejší historické asociace.

Jsme Vánočním městem Spojených států, vysvětluje hrdě Charlene Donchezová Mowersová, prezidentka zdejší historické asociace

Dostali přes dva tisíce odpovědí, které to podpořily. A tak od té doby jsme Vánočním městem Spojených států,“ dodává Charlene. Mluvíme spolu v nejstarším stále užívaném dřevěném domě ve Spojených státech, který tu stojí od založení amerického Betléma a pamatuje i počátky některých zdejších vánočních tradic.

Stoletá tradice stromku i trhů

V této budově, v obecním domě, máme repliku úplně prvního zdokumentovaného vánočního stromku v Americe. Jsou to vlastně zelené větvičky svázané k sobě. A máme tu záznam v kronice, že v roce 1947 tu stály tři stromy ozdobené jablky, svíčkami a verši z bible, které pak dostaly děti,“ popisuje.

Čtěte také

Kromě toho tu už skoro sto let hrají tradiční vánoční představení a lidi z celé země láká vyhlášený vánoční trh v evropském stylu. Tomu šéfuje Kassie Hilgertová.

„Jsem oddaná obyvatelka Beltéma, miluju naši vánoční tradici a spojení s Evropou. Že jsme Vánoční město, to je pro mě důležitá připomínka statečnosti osadníků, kteří sem přišli za jiným životem a svou kulturu přinesli s sebou. Já osobně jsem sem do Betléma přišla ze Severní Karolíny, z města Winston-Salem, což je další sídlo s moravskou historií. Takže cítím velké spojení s moravským dědictvím a s náboženstvím Moravských bratří,“ vysvětluje.

Mimořádné bohoslužby

Vedle Moravské univerzity s Janem Ámosem Komenským ve znaku je právě Moravská církev stále hlavní institucí v tomto městě necelé dvě hodiny jízdy od New Yorku. Jejím hlavním pastorem je tu Hopeton Clennon, muž původem z Jamajky, který v tomto čase neví, kde mu hlava stojí.

Vedle Moravské univerzity s Janem Amosem Komenským ve znaku je právě Moravská církev stále hlavní institucí v tomto městě necelé dvě hodiny jízdy od New Yorku. Jejím hlavním pastorem je tu Hopeton Clennon, muž původem z Jamajky

Vánoce jsou pro nás v Betlémě mimořádné období. Začíná už v půlce listopadu a vrcholí na Štědrý večer, kdy míváme tři bohoslužby a uvažujeme o zařazení čtvrté a páté. Lidé sem jezdí speciálně kvůli těmto bohoslužbám. A na Boží hod v deset ráno, to je zlatý hřeb sezóny, máme mnohem komornější bohoslužbu, kdy slavíme narození našeho Pána, zrození Ježíše Krista, Božího syna darovaného světu,“ káže pastor Clennon z moravského Vánočního města v Americe.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio

Související