Vánoční strom v Bruselu rozzáří ozdoby ze sklárny na Chrudimsku

25. listopad 2022 07:50

Oflenda. Osada na Chrudimsku se čtyřiceti obyvateli. Právě odtud vyrazí zvláštní konvoj přímo do centra Evropské unie – do Bruselu. Poveze speciálně navržené a vyrobené ozdoby pro vánoční strom umístěný v Evropském parlamentu.

Prestižní zakázku spojenou s českým předsednictvím v Radě EU získala společnost Koulier. Skláři se snaží udělat pro dobré jméno českého řemesla maximum. Ozdoby budou ušité, nebo přesněji vyfoukané, Bruselu doslova na míru.

„Pro tu zakázku jsme vytvořili některé úplně nové tvary. Patří k nim flakony, secesní amfory a kapky. Jsou to úplně nové ozdoby, které se ještě nikdy nevyráběly,“ říká spolumajitelka Koulieru Kateřina Šrámková a opatrně rozbaluje krabice s nápisem Secese. Je to spojující prvek a hlavní téma celé kolekce. Možnost vybrat čistě jen národní motiv ve sklárnách zavrhli.

Ve sklárně Koulier letos pro bruselský strom vymysleli i nový tvar: amfora

„My jsme o tom přemýšleli několik týdnů, jak to pojmout. Jestli formálně, s českými lvy a v barvě trikolóry. Nakonec jsme si ale řekli, že chceme v Bruselu prezentovat něco, co je předmětem naší národní tradice a zároveň je to blízké i ostatním evropským národům. To secesní umění v podstatě prošlo celou Evropou a každá evropská země měla svoje secesní umělce,“ vysvětluje Kateřina Šrámková.

Na začátku bylo 107 různých vzorků. Neuvěřitelně pestrá paleta barev, tvarů, zdobení. Do finále se dostalo čtyřicet dekorů. A česká národní linka nechybí, naopak. Pomyslnou třešničkou na dortu, královnou celé kolekce, je česká lípa. Velká vitrážová ozdoba s průměrem dvanáct centimetrů.

Secesní ozdoby ze sklárny Koulier zdobí i vánoční strom na zámku Loučeň

Rozborka, sborka

Aby ale práce českých sklářů vynikla, bude potřeba pohlídat každý detail. Čtyřmetrový stromeček v sídle Evropského parlamentu unese čtyři sta ozdob. Na improvizaci na místě tak nebude čas.

V Koulieru tak neponechávají nic náhodě. Strom je rozdělený na sektory, každá ozdoba má určené místo. „Abychom přesně věděli, co na kterou větev pověsíme, tak jsme si ten strom cvičně postavili u nás. Ozdobili jsme si ho, očíslovali ty pozice, takže už víme, jak bude vypadat, ze které strany bude natočený,“ popsala přípravu Kateřina Šrámková.

Konvoj tak poveze i náhradní ozdoby pro případ nehody. Bruselský strom pokrytý českými ozdobami se poprvé představí 29. listopadu.

Související