Vánoční svátky ve výkonu trestu. Vězenkyním ve Světlé nad Sázavou začíná nejtěžší část roku

21. prosinec 2022

Vánoční svátky v kruhu rodiny, děti a pohodová atmosféra. To vše chybí ženám, které jsou ve výkonu trestu. Ve věznici Světlá nad Sázavou zpříjemnili atmosféru společným koncertem David Kraus a Gipsy Brothers. Koncert se uskutečnil v rámci vězeňského programu obecně prospěšné společnosti Romodrom.

„Smutek zaháníme prací, kterou máme do půl třetí. Pak se vracíme na ubytovnu, kde nás na patře čekají různé aktivity. Teď vyrábíme vánoční dekorace, stromečky,” vypráví 40letá žena, která je ve výkonu trestu 16 měsíců a před sebou má ještě dva a půl roku odnětí svobody. Má čtyři děti. O dvě nezletilé se jí starají její rodiče.

„24. prosinec bude hodně těžký. Vždy jsem ho strávila s rodiči a s dětmi, u pohádek … letos to nebude lehké.”

Mohou za vámi děti přijet na návštěvu?

„Ano, jezdí za mnou. Zrovna dnes mám opušťák z věznice formou vycházky s mými dětmi. Jde o tři hodiny. Musím mě vyzvednou na bráně a na stejném místě mě za tři hodiny vrací.”

Ještě před koncertem měl zpěvák David Kraus možnost popovídat si s publikem. Naslouchalo mu 39 žen.

„Já jsem byl teď za covidu taky na dva roky zavřenej,” říká s nadsázkou zpěvák a pokračuje: „Šel jsem pak normálně makat na červí farmu, kde se vyrábí dvě tuny červů do zverimexů a byl jsem moc rád, že mě přijali. Opravdu jsem chtěl. Pochopil jsem, jak je to důležité, nejen chodit do práce, ale mít nějaký řád.”

Atmosféru koncertu romské hudby si užila i ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou brig. gen. Monika Myšičková:

„Pro mě jsou tyto akce mimořádné. Dostat do vězeňského prostředí osobnosti, jako je David Kraus a jiní, je velmi složité. Pokud se rozhodnou, že chtějí udělat něco dobrého a hezkého, jsem vděčná. A proč to děláme je jasné. Chci, aby se naše ženy přemostily na jinou linii. Aby si vzpomněly na ty, kteří na ně doma čekají a že není úplně v pořádku, že jsou ve výkonu trestu. A že role ženy je být s rodinou a hlavně u dětí, které jsou sekundárními oběťmi trestných činů, které spáchaly. Často jde o velmi smutné příběhy. Měly by se o své děti velmi dobře starat a ne jim připravovat stejnou kariéru, jakou mají ony.”

Spustit audio

Související