Vařil pro Cruise nebo Schwarzeneggera. Teď se šéfkuchař Roman Hadrbolec chce usadit v rodné Ostravě
Jako mladý začínající kuchař měl mnoho snů, třeba uspět v zahraničí. Povedlo se mu to vrchovatě. Působil ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Tyrolsku, plavil se na zaoceánských lodích, vařil pro spoustu známých lidí, např. pro Jacka Nicholsona, Paula Newmana, Toma Cruise nebo Arnolda Schwarzeneggera.
O pozici osobního kuchaře se během studia nic nedozvěděl, vyzkoušel si ji až za oceánem. „Ve škole jsme pořád dokola loupali cibuli a česnek, což bylo dost demotivující,“ vzpomíná Roman Hadrbolec. Proto rád pracuje s mladými lidmi, které postupně zaučuje a nechává je kompletovat pokrmy.
„Ve škole jsme pořád dokola loupali cibuli a česnek, což bylo dost demotivující.“
Roman Hadrbolec vzpomínající na školní léta
Ve světě ho zastupují tři agentury – v Anglii, Francii a Spojených státech. Nedávno rozjížděl v Praze známou restauraci, kterou už ale předal majitelce. Má totiž vlastní plány: „Chtěl bych otevřít vlastní podnik v rodné Ostravě,“ plánuje. Stejně jako založit rodinu. „Je čas usadit se na jednou místě a trávit čas s těmi nejbližšími,“ říká.
Co je typické pro kuchyni Romana Hadrbolce? Euroasijská fúze – kombinuje styly vietnamské, korejské a japonské kuchyně s prvky francouzskými a českými.
Poslechněte si kompletní rozhovor Romana Hadrbolce v pořadu Větrník, kde byl hostem Dity Vojnarové.
Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.