Vášnivý myslitel, podivín, bručoun. Bohdan Chudoba

24. listopad 2019

Jako politik byl vyhnán z vlasti, jako spisovatel nemohl dosáhnout toho, aby jeho knihy někdo vydal nebo je četl, a jako učitel neměl studenta, který by se byl ochoten připojit k jeho názorům. Kdo tedy byl Bohdan Chudoba? Poslechněte si rozhlasové pásmo vycházející z jeho knihy Člověk nad dějinami. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V roce 2018 vydalo nakladatelství Torst první z osmi svazků plánovaného Díla Bohdana Chudoby. Více než šest set hustě psaných stran obsahuje pětidílné esejisticko-historické pojednání Člověk nad dějinami, které k vydání připravili Jan Šulc a Milena Vojtková. Je to však zatím jen zlomek rukopisné pozůstalosti, která – napsána v různých jazycích – zbyla po historikovi a mysliteli, od jehož narození v Brně uplývá letos 21. listopadu sto deset let.

Plodný spisovatel, i když kontroverzní

Jak svědčí Martin C. Putna: v Madridu, kde se politicky angažovaný katolický autor po svém odchodu do exilu v roce 1948 nakonec usadil, byly v bytě paní Evy Chudoby, vdovy po autorovi, uloženy pod klavírem stohy a stohy strojopisů – nepublikovaných historických esejů, románů a básní. Sám Chudoba si stěžoval, že jako politik byl vyhnán z vlasti, jako spisovatel nemohl dosáhnout toho, aby jeho knihy někdo vydal nebo je četl, a jako učitel neměl studenta, který by se byl ochoten připojit k jeho názorům. Kdo tedy byl Bohdan Chudoba? Ti, kteří ho znali, říkají, že vášnivý myslitel, podivín, bručoun. „Plodný spisovatel, i když kontroverzní,“ napsal Tomáš Špidlík.

Jaké byly Chudobovy názory, že je s ním nikdo nechtěl sdílet? A co je obsahem knihy Člověk nad dějinami, v níž najdeme i zajímavou studii Pabla Blanca Sarta? To se i prostřednictvím literárních ukázek pokusí přiblížit pásmo Aleny Blažejovské. 

Účinkují: Vladimír Krátký, Jana Kaločová a Jiří Valůšek

Připravila: Alena Blažejovská – na základě knihy Bohdana Chudoby Člověk nad dějinami (eds. Jan Šulc a Milena Vojtková)
Účinkuje: Zdeněk Bureš
Mistr zvuku: Michal Zelinka
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.