Vážně nemocné dítě neuzdraví ani sebeobětování matky. Naopak může uškodit rodině

31. květen 2023

Maminka tří dětí Tereza Robinson založila před dvěma lety organizaci Srdcem Robinson. Pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi zvládnout těžkou životní situaci. Zkušenost má z vlastní rodiny. Její syn se narodil s velkou komplexní vadou srdce a při každé operaci byl v ohrožení života. Tereza psychický nápor zvládla, udržela rodinu. Teď radí ostatním, kteří jsou v podobné situaci.

„Věnujeme se rodinám, kterým se narodilo, nebo v průběhu života onemocnělo, dítě vážnou nemocí. Učíme je zvládat stres, vyrovnat se se situací a neztratit se sobě navzájem. Podporujeme také zdravotnický personál včetně porodních asistentek, prenatální diagnostika je také naším tématem,“ vysvětluje cíl nadace koučka Tereza Robinson.

Matka v klidu, dítě v klidu

Nadace Srdcem Robinson pomáhá mimo jiné rodinám, které čeká plánovaná vážná operace jejich dítěte. Strach ze ztráty dítěte, bezmoc, vyčerpání, to všechno působí na psychiku rodičů. Často se maminky upnou na nemocné miminko a všechno ostatní jde stranou.

Epilepsie

„Nevidí doleva, doprava, upozaďují svoje vlastní potřeby, zapomínají na partnera, popřípadě na své zdravé děti. Učíme maminky, že není dobré trýznit se na nemocniční chodbě. Pokud to matka nezvládne, může dojít k odpojení, v rodině přestává být místo pro muže, ten nemá prostor a odchází,“ uzavírá koučka.

Čtěte také

„Připravujeme rodiče i děti po té psychické stránce. Řekneme si, jaké úkony je čekají, jak mohou dítěti pomoci, naučíme je například aplikovat dechové cvičení při odběrech krve, aby děti lépe spolupracovaly. Velmi důležité je mírnit emoce maminek. Když je v klidu matka, je v klidu i dítě a všem se lépe spolupracuje,“ říká Tereza Robinson.

Občas je dobré vyměnit si role

Pro mámu a tátu je dobré vytvořit tým a rozdělit si role. I když máma zůstane dlouhodobě v nemocnici, táta musí zvládnout péči o ostatní členy v rodině. A určitě je dobré se vyměnit i v nemocnici u nemocného dítěte, pokud to jen trochu jde. Prospěje to vztahu mezi rodiči, i vztahu mezi otcem a dítětem upoutaným na lůžko. Dokážou se vcítit jeden do druhého. Hlavní prevencí je podle Terezy Robinson otevřeně a pravdivě komunikovat.

Organizace Srdcem Robinson oslovuje české nemocnice a nabízí školení i pro zdravotníky. Jak to probíhá? Poslechněte si v záznamu Radioporadny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.