Ve dvaceti letech a po mononukleóze reprezentoval Tomáš Macháč český tenis na olympiádě v Tokiu

18. srpen 2021

Rodák z Berouna Tomáš Macháč patří v pouhých dvaceti letech k nastupující generaci českých tenistů. Dokonce už reprezentoval české barvy na olympiádě v Tokiu.

Berounský tenista Tomáš Macháč si splnil velký sen. Ve dvaceti letech startoval na olympiádě v Tokiu. Musel se rozhodnout na poslední chvíli. „Pro tenisty to není úplně strop v těch soutěžích, ale grandslamy můžu odehrát i ve čtyřiceti, když budu zdravý. Ale olympiády se můžu zúčastnit tak maximálně třikrát čtyřikrát. Takže jsem rád, že jsem se tam dostal,“ říká nadějný tenista. Olympiádu si užíval, i když byla bez diváků v hledišti. 

Po ní už se znovu zapojil do turnajového kolotoče a těšil se na zaplněné tribuny. V Liberci mu fanoušci pomohli až do finále klání Svijany Open. Tady podlehl slovenskému reprezentantovi Alexi Molčanovi, který mu povolil pouze jediný game.

„Ten turnaj byl ale úplně skvělej. Užil jsem si každý zápas, každý míč. Fakt jsem si nemyslel, že se dostanu do finále, protože na antuce jsem trénoval minimálně, a ani ta kondiční příprava nebyla taková, protože mi to zkomplikovala nemoc.“ Měl monokleózu, takže se postupně dostával do formy.

Tomáš Macháč gratuluje Alexi Molčanovi

„Spíš jsem se připravoval na travnatý povrch a na tu olympiádu. Bylo to hektické a musím říct, že jsem na té antuce nakonec předváděl slušný tenis.“ Začátek sezóny byl tedy opravdu excelentní. „Nečekal jsem, že postoupím a opravdu budu hrát. Po té mononukleóze se vracím do formy, ale to prostě trvá.“

S týdnem stráveným pod Ještědem byl proto spokojený, potvrdil dobrou formu a zažívá sezónu snů.

autoři: Pavel Petr , djo
Spustit audio