Ve školních sklenících v Kopidlně už je jaro. Klíčí semínka, kvetou pryskyřníky, macešky i primule

23. únor 2023 08:43

Venku se sněženky zvolna klubou na svět společně s talovíny zimními, ale ve sklenících Střední zahradnické školy v Kopidlně už je jaro v plném proudu. Když tam vstoupíte, jak mávnutím kouzelného proutku zapomenete na šeď únorových dnů. 

Kromě svěží zeleně lístků raného salátu, klíčících semínek a sazenic potěší oko i primulky a macešky. Probuzená jsou už i semínka ledovek. Studenti prvního ročníku maturitního oboru zahradník je pod dohledem učitelů přepichují a hrnkují.

Čtěte také

Pro výsadbu jarní zeleniny chystají další skleník, kde se bude dařit třeba květáku. Za kopidlenským zahradnickým předjařím se s učitelkou odborného výcviku Marcelou Boudnou vydala redaktorka Vlaďka Wildová.

Ve sklenících udržují kopidlenští zahradníci teplotu kolem 18 °C. Když se připojí intenzivní sluneční paprsky a teplota se zvýší, pak je nutné prostory odvětrávat.

Spokojeně tu kvetou pryskyřníky, které byly vyseté už vloni v létě, protože podle učitelky odborného výcviku Marcely Boudné musí projít chladem. Pěstují se tedy přes zimu a teď, ve druhé polovině února už poskytují něžnou pastvu pro oči. Podobné je to s primulkami, které právě nakvétají.

Čtěte také

V jejich blízkosti se daří i zeleninové sadbě pro rychlení: kedlubnům a hlávkovému salátu. Vedle raší hlíznaté begónie, připravené pro hrnkování. Spousta neviditelné, ale silné energie, která nás dovede ovlivňovat aniž bychom si to prvoplánově uvědomovali.

Poděkovat za ni můžeme probouzející se přírodě. Proto přivítejme jaro, které už je cítit ve vzduchu, a dělejme si radost i pohledem na všechno, co teď raší a roste.

Spustit audio

Související