Ve Slatinných lázních Toušeň se můžete naložit do léčivého bahna

17. únor 2014
Česko – země neznámá

Jestli máte rádi teplo a v zimě se neradi vydáváte na výlety, možná změníte názor, když zjistíte, že cílem výletu – i hezké procházky - může být příjemná teplá lázeň a masáž.

Své o tom věděl už Jan Králík, který v roce 1868 na soutoku Labe a Jizery pouhých 25 kilometrů od Prahy založil na železnatém prameni, známém od nepaměti, malé lázně. Od roku 1899 už byly pro oblíbené lázně Toušeň typickou procedurou koupele v sirnoželezité slatině z vlastního ložiska u Čelákovic.

Dnes jsou Slatinné lázně Toušeň nedílnou součástí pražské Nemocnice Na Bulovce. Mezi četnými významnými hosty lázní byli v minulosti například bratři Josef a Karel Čapkovi, hudební skladatel Leoš Janáček, Bohumil Hrabal nebo Emil a Dana Zátopkovi, Helena Fibingerová či Jarmila Kratochvílová. Ale také naši současní přední sportovci - oštěpař Jan Železný nebo desetibojař Roman Šebrle. Slatina má totiž velmi příznivý vliv na celý pohybový aparát.

Kolonáda Lázní Toušeň

K lepšímu prožitku přispěje i krásné okolí kolonády

K příjemnému pobytu vždy přispívala i krásná okolní příroda a mírné klima. Blízké lesy jsou vyhlášeným rájem houbařů a rybníky zase lákají rybáře. V lázních se můžete samozřejmě i ubytovat. Pro milovníky výletů je výhodné koupit si balíček procedur, který si během roku postupně vybírají ve spojení s mnoha zajímavými výlety po okolí.

Park v Lázních Toušeň

Vydat se tu můžete i po mnoha turistických stezkách. Dojít se odtud dá i do vzdálenějších míst – například na zříceninu hradu Jenštejn nebo do skanzenu Přerov nad Labem.

Lázeňskou atmosféru si naopak můžete vychutnat přímo v lázeňském parku nebo na kolonádě, zahrát si při tom odpočinkově Pétangue či ping pong nebo si vyzkoušet nordic walking.

V lázních vám dokonce půjčí i kolo – třeba na výlet po cyklostezce mezi Kostelcem nad Labem a Lázněmi Toušeň nebo mezi Lysou nad Labem a Starou Boleslaví. Ostatně po cyklostezkách odsud dojede až do Poděbrad, Jablonného v Podještědí nebo Špindlerova Mlýna.


Zvětšit mapu

Spustit audio