Ve sportu jsou mraky peněz a covid je příležitost na jeho zeštíhlení, říká místopředseda olympijského výboru Kumpošt

28. březen 2021

Fanoušci na tribunách vytváří na sportovních akcích unikátní atmosféru plnou emocí. Často jsou to pro ně nezapomenutelné okamžiky plné radosti i smutku. V době pandemie ale diváci v ochozech všech sportů a zemí, s malou přestávkou, nejsou už rok.

Čtěte také

Část fandů se mohla loni v létě vrátit na tribuny třeba na Zlaté tretře. Dvojnásobná olympijská vítězka v oštěpu Barbora Špotáková byla tehdy opravdu nadšená: „Jsme hrozně šťastní, že můžeme, jako atleti, závodit s diváky, že to tady v Česku jde. Fakt se přece nemůžeme přece pořád bát,“ řekla tehdy. Jenže – pak přišla další vlna koronaviru a fanoušci se mohou dívat akorát na televizi nebo na internet.

Šéf české a viceprezident Evropské atletiky Libor Varhaník tvrdí, že by byl rád, aby to pominulo co nejdřív, protože to všechno trvá už moc dlouho.

Chybí atmosféra a peníze

„Má to dvě roviny – první je chybějící atmosféra v hale, kde nemohou být fanoušci, ale těžké je to i pro ty kluky na ledě, pro které je to hodně specifické. A druhý aspekt je ten ekonomický. Jsme v jedna z největších hal nebo arén v Evropě a úbytek s tikety je výrazný. Bavíme se o desítkách milionů korun.“

Varhaník dodává, že naštěstí jsou pravidelně alespoň v televizním vysílání, „takže se i marketingově snažíme přeorientovat. Snažíme se pracovat s digitálním marketingem, věnujeme se charitativním projektům, ale přítomnosti diváků v O2 aréně nic nenahradí,“ dodává.

Na druhou stranu, místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Roman Kumpošt bere současný stav jako výzvu i pro byznys, který se kolem sportovců v posledních letech nekontrolovaně rozjel.

Roman Kumpošt, místopředseda Českého olympijského výboru

„Dává to příležitost samotnému sportu. Je čas zamyslet se nad tím, co je zbytné, a co není. To znamená podívat se dovnitř. Jsou v tom mraky peněz a ze sportu se stal v ohromný komerční produkt, na který je napojeno mnoho firem a médií. Je potřeba udělat i tento produkt štíhlejší, aby dál nešel takto nekontrolovanou a brutální cestou do budoucna. Jinak by to totiž mohlo být pro sport podstatně škodlivější, než je celá pandemie,“ dodává.

Co si myslí o sportu v pandemii i další funkcionáři nebo sportovci, to si už poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Jakuba Marka. Dozvíte se i to, jak to bude s olympiádou v Tokiu.

autoři: Jakub Marek , lup
Spustit audio

Související