Ve Strakonicích se na poslední chvíli podařilo zachránit erb velkopřevora nad portálem barokní sýpky

6. listopad 2022 08:26

Restaurátoři zachraňují kamenný erb na barokní sýpce ve Strakonicích. Památku starou stovky let umístěnou nad vstupním portálem poznamenal nejen čas, ale i neodborné zásahy. Záchrana přišla podle odborníků za pět minut dvanáct.

„Erb byl v naprosto havarijním stavu. V červnu tohoto roku došlo při silných bouřkách k odtržení středové části, která je pro určení toho znaku prioritní. Takže jsme málem přišli i o tu původní část potřebnou k tomu, abychom mohli dál rekonstruovat další prvky,“ popisuje restaurátor Ivan Sámel.

Pro restaurátory nebylo úplně snadné zjistit, jak původně erb vypadal. Jednalo se o téměř detektivní práci, díky které se podle mluvčí města Markéty Bučokové na erb vrátil maltézský kříž s orlicí a štítem s iniciálami MT.

„To jsou iniciály Marie Terezie, panovnice, která povýšila majitele Václava Jáchyma Čejku z Olbramovic, tehdejšího velkopřevora a hybatele kulturním i politickým děním ve Strakonicích, do šlechtického stavu. Na základě tohoto povýšení mu byla udělena nová podoba erbu,“ vysvětluje Markéta Bučoková.

Čtěte také

Restaurátor Ivan Sámel dodává, že se nakonec podařilo určit tvar erbu i jeho heraldické prvky. Průzkum ukázal i barevné provedení barokní památky. „Začínali jsme samotným čištěním. Bylo to odstraňování nesoudržných nátěrů a při tom jsme v několika cyklech museli pořád zpevňovat a zpevňovat, protože kámen byl hodně narušen tím, že se na něj dobrých sedmdesát let v podstatě nesáhlo, žil svým životem bez jakékoliv údržby,“ připomíná.

Důležitá fáze restaurování erbu nastala při jeho tmelení. „Nechali jsme si namíchat speciální tmel, který je příbuzný původnímu jemnozrnnému pískovci. Tmelení pomohlo tomu dobrému výsledku. Hodně příbuzným tmelem jsme naprosto napodobili to, co chybělo,“ říká Ivan Sámel.

Město podle místostarosty Rudolfa Oberfalcera zároveň chystá projekt na rekonstrukci celé sýpky. „Teď tvoříme rozpočet a já doufám, že tam zůstane částka na projektovou dokumentaci, sanování krovu a střešní konstrukce jako takové. To bychom chtěli opravit jako první. Je potřeba zakonzervovat budovu, aby dále nechátrala a podařilo se jí uchovat ve stavu, kdy bychom mohli uvažovat o dalším využití,“ uvádí.

Město za záchranu barokního erbu velkopřevora maltézského řádu Václava Jáchyma Čejky z Olbramovic zaplatí 230 tisíc korun. Při financování využije i dotaci Jihočeského kraje.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související