Ve Strážově mají originální betlém na originálním místě

1. prosinec 2018 12:11

Prosklenou autobusovou zastávku na náměstí ve Strážově na Klatovsku opět zaplnil betlém. Je zhruba dva metry široký, téměř metr hluboký a je na něm přes 300 postav, zvířat, stromů a dalších prvků. A všechny z perníku.

Po celoročním uskladnění se nejprve musí všechny figurky zkontrolovat. „Postavy jsou napíchané špendlíky na velkých polystyrenových korpusech, které se dají do velkých krabic. Vše se prosype kuličkami pepře kvůli hmyzu, a proloží se papírem, který pojme vlhkost. Nicméně nějaké broučky jsme tu našli. Letos už je tu betlém třetím rokem, tak budeme doufat, že to vymrzne,“ řekla autorka betlému, perníkářka Radka Grosslová.

Je pochopitelné, že vzhledem k tomu, že jsou figurky z perníku, je potřeba některé postavy vyměnit. Únavou totiž poklesly v kolenou. Třeba skupinka před kostelem nebo mužský pěvecký sbor. Celkem se musí letos vyměnit přibližně 25 postav, jinak ale betlém odolává zubu času i případným vetřelcům.

„Betlém je koncipován tak, že jsou to polystyrenové schody, jsou to tři patra. Nachází se tam všechny dominanty Strážova, jako škola radnice nebo škola. Domy jsou placaté, bíle zdobené a vepředu jsou rozmístěné figurky, stromečky, zvířátka a další věci, takže je zaplněný celý prostor,“ popsala Radka Grosslová.

Strážov se může pyšnit perníkovou krásou

S nápadem udělat ve Strážově perníkový betlém přišel starosta obce Josef Rousek: „Když jsem viděl ty nádherné perníčky, které Radka Grosslová vyrábí, chtěl jsem, aby se jednou z těch krás mohl Strážov také pochlubit.“

A pro krásný a neobyčejný betlém pochopitelně chtěli Strážovští vybrat to nejlepší místo. „Chtěli jsme betlém vystavit tak, aby byl přístupný v maximální možné míře, a autobusová zastávka se plně nabízela. Je prosklená a večer jí osvítíme. Kdykoliv tam člověk může přijít a večer, když je betlém osvětlený, je nejkrásnější,“ doplnil starosta Rousek.

Perníkový betlém se ve Strážově slavnostně rozsvítí v neděli 2. prosince v 17 hodin.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio