Ve světě trpaslíků a draků je nejlepší se narodit jako sliz. Nová manga je feel good fantasy

20. únor 2023

Manga Jak jsem se reinkarnoval coby sliz, která nedávno začala vycházet česky, bude nejspíš lákat hlavně svým názvem. Ten ale bohužel slibuje víc podivnosti, než samotný komiks dokáže nabídnout. Přestože hlavní hrdina je opravdu inteligentní slizová koule, jeho příběhy ze všeho nejvíc připomínají klasickou fantasy videohru. Pro milovníky žánru je to ale příjemná „feel good“ oddychovka.

Japonský komiks začíná smrtí hlavního hrdiny jménem Satoru, který má v té době podobu sedmatřicetiletého tokijského kravaťáka. Poté, co ho na ulici ubodá neznámý útočník, se znovuzrodí v jakémsi mytickém světě plném démonů a inteligentních nelidských druhů. A má tvar koule slizu, která ale od tajuplného průvodcovského hlasu hned od začátku dostane do vínku sadu schopností, jež mu hodně usnadňují přežití. Jednou z nich je i to, že dokáže měnit svůj tvar.

Hrdinova základní podoba beztvarého slizu je na celé sérii vlastně to nejzajímavější. Díky tomu se z něj stává postava, která od začátku stojí tak trochu mimo svět, kde se děj odehrává. Není to klasický hrdina, který stojí před úkoly, na které nestačí. Naopak, jeho schopnosti z něj hned na začátku udělají celkem mocnou postavu, která ve světě příběhu od začátku rozhoduje spoustu konfliktů. Zajímavé je na něm ale to, jak se vyrovnává s vlastním tělem – nebo spíš s vlastními těly, protože dokáže měnit podoby a s různými identitami dostává nové schopnosti a vlastnosti.

Jak jsem se reinkarnoval coby sliz rozhodně nechce být žádné velké drama. Spíš je to další z veskrze pozitivních mang o tom, jak hlavní hrdina plný zápalu pro věc dokáže nenásilně řešit konflikty a spojovat znepřátelené strany a sjednocovat různé bytosti pod společným idealistickým cílem. Autor si navíc nedělal starosti s vymýšlením propracovaného fantasy světa, ale spíš tahá z klobouků víceméně náhodně různé rasy, příšery a motivy z žánrového kánonu.

Skoro to vypadá jako by celý epický komiks byl vlastně jen dlouhý sen umírajícího milovníka RPG fantasy her. Děj totiž vlastně není klasická epická fantasy, kde by šlo o válku s nějakým temným pánem, ale spíš série historek, ve kterých se objevují ty nejklasičtější fantasy postavy a situace a hrdina je vyřeší pomocí svých stále se rozvíjejících schopností. To může být dobře i špatně – na jednu stranu děj působí hodně nahodile, na druhou stranu jsou díky tomu dobrodružství slizkého hrdiny tvárnější a svobodnější.

Jak jsem se reinkarnoval coby sliz je původně série tzv. light novels, což jsou krátké svižné romány, ze kterých si pak často berou náměty komiksy, anime i hrané filmy. Přesně to se stalo i Slizu, jehož původním tvůrcem je autor s přezdívkou Fuze. V češtině vychází komiksová verze, kterou adaptoval Taiki Kawakami, který příběhu dodal vzhled klasické, poměrně realisticky prokreslené fantasy mangy. Kromě toho ale vznikl i anime seriál a videohra, takže je vidět, že příběhy Slizu jsou stejně tvárné jako samotný jeho hrdina.

V co se reinkarnujete, pokud vás někdo pobodá na ulici? Které schopnosti pomáhají řešit problémy ve světě fantasy RPG? Dozvíte se v recenzi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.