Ve třech středočeských obcích volili nové zastupitele. Volební účast byla přes 60 procent

21. březen 2021

V Petrovicích I na Kutnohorsku, stejně jako v dalších 2 českých obcích si lidé v sobotu zvolili nové zastupitele. Přišlo tam volit přes 61 procent lidí a měli chuť dát příležitost ženám. Ze 7 zastupitelů jsou hned 4 dámy.

Volby se konaly i v obcích Hořešovičky, Petrovice I a Třeboc v našem kraji, Vojníkov v Jihočeském kraji a Vlčkov v Pardubickém kraji. Počet zastupitelů v těchto obcích klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 29 mandátů se ucházelo 55 platných kandidátů.

Volby v Petrovicích I na Kutnohorsku

V Petrovicích I si lidé vybírali z dvou kandidátek, každá měla sedm kandidátů. SNK pro rozvoj obce získalo čtyři mandáty, SNK - Dobrá adresa tři mandáty. Současný starosta Josef Jaruněk znovu kandidoval do zastupitelstva, nikoliv ale s úmyslem stát se starostou. V sobotních volbách ale zastupitelský mandát nezískal.

Nejvíc hlasů v obci získal Martin Dolejší, který byl na kandidátce SNK pro rozvoj obce až na posledním místě. Zastupitelé zde postupně rezignovali na své mandáty, až se běžně sedmičlenné zastupitelstvo ztenčilo na tři členy.

V Hořešovičkách na Kladensku si lidé vybírali hned ze čtyř kandidátek, tři z nich nabídly pět kandidátů, jedna šest. Hořešovičky 2021, Obec 2021 a Ženy pro obec získaly po jednom mandátu, SOPO - Sdružení občanů pro obec má mandáty dva, celkem je zde pětičlenné zastupitelstvo.

V Třeboci na Rakovnicku se o přízeň voličů ucházelo sedm jednotlivých kandidátů, do zastupitelstva se dostalo pět uchazečů. Nejvíce hlasů získal Pavel Moravec.

Podle informací Českého statistického úřadu volební účast dosáhla 62,12 %. Mandát získalo celkem 11 žen a 18 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 44,7 let. Nejstaršímu z nich je 78 let, nejmladšímu 21 let. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Třeboc v okrese Rakovník, k volbám jich zde dorazilo 68,8 %.

„Přestože v Českém statistickém úřadu vrcholí přípravy na nadcházející sčítání lidu, musíme být zároveň připraveni plnit i naše další významné povinnosti. Jednou z nich je i aktuální zpracování výsledků nových voleb v některých obcích, a to i v době nepříznivé epidemické situace,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Průměrný věk kandidujících byl 44,1 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 18 let, naopak nejstaršímu bylo v době konání voleb 78 let. O post zastupitele se ucházelo 25 žen, tj. 45,5 procenta z celkového počtu kandidátů. Pro nové volby do zastupitelstev v dotčených obcích bylo zaregistrováno celkem 15 kandidátních listin.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 21. března ve 00.07 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

autoři: Věra Hájková , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio