Ve Valtínově je málo pitné vody, lidé ji smí používat jen pro osobní spotřebu a hygienu

8. září 2018 14:00

Omezení užívání pitné vody platí ve Valtínově na Jindřichohradecku. Obec Kunžak, pod kterou tato místní část spadá, vydala kvůli suchu zákaz na téměř tři měsíce. Některým obyvatelům se to nelíbí.

„Lidé by měli šetřit, když je vody málo,“ říká pan Antonín. Do jeho kuchyňského dřezu teče voda malým proudem. Důvodem je, že v obecním vodovodním zdroji je vody málo.

Obec proto omezila její používání. Lidé nesmí pitnou vodou zalévat, kropit chodníky, napouštět bazény, mýt dopravní prostředky a také napájet hospodářská zvířata.

Pan Lubomír chová skot na pastvě. Napájí ho vodou z vodovodu. Opatření obce respektovat nebude. „To prostě nemůžu respektovat, protože nemám náhradní napájení a nebudu sem za Čevak dovážet vodu. Mohl být bypass na landštejnskou vodu, bypass s Kunžakem, já nevím, nejsem v tomhle odborník, ale takhle to být nemůže,“ reaguje.

V Miroticích teče z kohoutků rezavá voda, nové potrubí bude nejdřív za pět let

Vodovodní trubky v Miroticích jsou staré, plné kalů, proto z kohoutků často teče špinavá voda. Ilustrační foto

V Miroticích na Písecku mají lidé problémy s vodou. Z kohoutku teče často voda rezavá, trubky jsou staré. Komplikuje to život podnikatelům v pohostinství, kadeřnici i místním. Bílé prádlo v hnědé vodě vyprat nejde.

Olga Štíchová ze společnosti Čevak, která vodovod provozuje, na to reagovala: „Obec Kunžak se ve spolupráci s provozovatelem už posledních padesát let intenzivně zabývá zdroji vody ve Valtínově. Za tu dobu bylo provede 11 průzkumů, posudků a dalších akcí pro nalezení a napojení zdrojů vody. Chovatel má povolený odběr vody z rybníka, kterou může využít pro napájení hospodářských zvířat, a tím ušetřit vodu ve vodovodu pro ostatní občany.“

Obec nepřestane hledat řešení ani v dalších letech. „Kunžak plánuje posílení vodovodních řadů vybudováním nových vrtů, ale je to otázka asi pět až šesti let,“ dodává místostarostka Kunžaku Drahoslava Vobrová.

Omezení používání pitné vody potrvá ve Valtínově až do 30. listopadu.

Spustit audio

Související