Ve věku 82 let zemřel lékař a sexuolog Radim Uzel

3. květen 2022 09:45

Zemřel lékař a sexuolog Radim Uzel, bylo mu 82 let. Jako první o tom informoval Blesk. Radiožurnálu to v úterý potvrdil jeho vnuk. Uzel se delší dobu potýkal s vážnými zdravotními problémy. Ostravský rodák byl autorem řady odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti. Radim Uzel byl častým hostem ve vysílání Regionu, například v pořadu Humoriáda.

Čtěte také

Uzel vystudoval v roce 1963 brněnskou lékařskou fakultu, pracoval nejprve v Ústí nad Orlicí, Brně a Františkových Lázních. Po deseti letech se vedl gynekologickou sexuologii a endokrinologii v Ostravě. Po roce 1989 přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Radim Uzel často spolupracoval s Českým rozhlasem Region. Mohli jste ho slyšet například jako hosta Humoriády nebo v pořadu Tady to znám. Při své poslední návštěvě Humoriády v prosinci loňského roku s Patrikem Rozehnalem zavzpomínal na to, jak ho inspirovali čeští komici:

Kromě vědecké a osvětové činnosti se Uzel zapojil také do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy (později přejmenované na Nezávislou iniciativu).

Několikrát kandidoval do Senátu, naposledy v roce 2012 za Stranu práv občanů Zemanovce na Břeclavsku.

V červnu 2002 byl také na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem Parlamentu se nikdy nestal.

Prezident Miloš Zeman mu v říjnu 2020 udělil medaili Za zásluhy, kterou si osobně na Pražském hradě převzal letos v březnu. 

Před dvěma lety rozproudil Uzel debatu o sexuálním obtěžování na veřejnosti. V rozhovoru pro DVTV uvedl, že některé ženy si za znásilnění mohou samy svou lehkomyslností. Také řekl, že „plácání po zadku v práci protepluje vztahy”. Někteří jeho kolegové sexuologové ale tehdy jeho slova ostře odsoudili.

autor: ako | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio