Ve věku 98 let zemřel Vladimír Hamal, přerovská hudební legenda a muž, který prošel peklem německého koncentračního tábora

14. červen 2022

Klarinetista a saxofonista, ale také zakládající člen Svazu protifašistických bojovníků, který v Přerově v roce 2014 převzal Komenského medaili, zesnul 5. června 2022. 

Vladimír Hamal se narodil 14. ledna 1924 v Olomouci do smíšeného manželství. Jeho matka byla Němka, otec Čech. Oba pracovali u Československých drah a za ní se přestěhovali do Šumperku, kde Hamal vyrůstal. Jelikož se matka přihlásila hned po svatbě k československé národnosti a v Šumperku patřila do tehdy menšinové české komunity, celá rodina v roce 1938 před příchodem vojsk wehrmachtu uprchla do Přerova.

Nad řekou Bečvou Vladimír Hamal dostudoval v roce 1942 gymnázium a stál u zrodu později věhlasného swingového orchestru KRAB. Podle Hamalových vzpomínek ve sbírce Paměť národa brzy po maturitě dostal předvolání k totálnímu nasazení a v den svých 19. narozenin nastoupil do vlaku do Berlína.

Sedm měsíců v koncentračním táboře

Po neúspěšném pokusu o útěk po obvinění ze sabotáže jej poslali do vězení a následně také do koncentračního tábora, kde přežil sedm měsíců v nelidských podmínkách.

Po válce mu komunisté zase znemožnili dostudovat vysokou školu. Inženýrský titul si tak převzal až po revoluci, už jako přerovská hudební legenda, jeho jméno bylo spjaté hlavně s orchestry KRAB a později Mistral.

„Tatínkovu hru na saxofon či klarinet si pamatuje několik generací Přerovanů,“ řekla Českému rozhlasu Olomouc jeho dcera Vladimíra Hamalová, se kterou si povídala Dita Vojnarová.

Spustit audio