Ve velkých firmách začíná testování na covid-19. Jaké mohou nastat překážky?

2. březen 2021

Do příštího pátku 12. března musí mít firmy s více než 250 zaměstnanci otestovány všechny pracovníky. Menší společnosti začnou s testováním o dva dny později a musí to stihnout do 15. března. Jsou takové plány reálné? „Podle našeho průzkumu je 84 procent firem připraveno. Zda bude dost testů, poznáme ve středu a čtvrtek. A zatím nemáme pracovněprávní manuál ohledně povinností zaměstnavatele a zaměstnance,“ připomíná prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák.

Firma Farmet na Náchodsku zaměstnává víc než čtyři stovky lidí. S dobrovolným testováním za pomoci mobilního týmu Armády ČR začala minulý týden. Zatím se ho zúčastnily asi tři stovky lidí. Majitel a ředitel firmy Karel Žďárský se obává, že přinutit k povinnému testování všechny zaměstnance bude složité. Uzavření průmyslu by ale prý bylo mnohem horší.

S antigenním testováním pomocí mobilních týmů začali minulý týden také ve firmě Proma Reha. Ta zaměstnává 180 lidí. Podle jednatele Radka Jakubského dosavadní dobrovolné testování odmítlo naprosté minimum z nich.

Zájem na testech má i vedení firmy. „Samozřejmě chceme chránit zdraví zaměstnanců, to je priorita, ale má to i své ekonomické důvody. Jeden nezachycený člověk může nakazit třeba deset dalších, a nemocenská na čtrnáct dní pro deset lidí už stojí poměrně velké peníze, které mohu ušetřit,“ konstatuje podnikatel.

Firmy dostaly tabulku, která se bude vyplňovat během testování. Na jejím základě se pojišťovnám budou účtovat náklady na testování. Ty budou vykazovat firmy.

Zatím se ale řeší cena testů: „Stát nám zaplatí šedesát korun za test, ale cena se už nyní pohybuje mezi sto a dvě stě dvaceti korunami. Budeme žádat, aby byla upravena cena, která se bude fakturovat. Podniky už teď mají obrovské problémy se zabezpečením podmínek vhodných na testování,“ uvedl prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související