Ve Větrném Jeníkově potvrzeno 14 pozitivních případů covid-19

7. červenec 2020 15:50

Hygienici potvrdili ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku 13 dalších onemocnění covid-19. Kvůli prvnímu nakaženému se testovalo asi 30 lidí, 19 z nich bylo z obce.

Další testovaní byli ti, kteří se s nemocným setkali v nemocniční čekárně. Nákaza se potvrdila jen u obyvatel obce.

Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čekají obec další omezení, ale ne celoplošné uzavření. "Uzavírat obci nebudeme, ale dílčí opatření, která se budou týkat organizace prodejny, poštovního a obecního úřadu i hospody, kde se ve velkém vaří strava, budou předmětem našeho rozhodnutí, které dostanou zítra (ve středu)," řekl Kos.

První pozitivní případ nákazy v obci testy potvrdily 3. července. Hygienici následně vyhledali 35 kontaktů nemocného. Řekla to na dnešní tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážková. Znovu byla zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, uzavřela se knihovna i obecní úřad nebo hostinec. Obchody zůstaly otevřené.

Hlavní hygienička dnes také na tiskové konferenci uvedla, že se v městysi konala veřejná akce otevření muzea, na které přijeli lidé i odjinud. Otevření expozice věnované válečnému letectví se konalo 1. července. Podle starostky Martiny Lisové se ho neúčastnil ani nakažený, ani nikdo z testovaných. Uvedla to na webu obce.

autor: Hana Marhanová | zdroj: ČTK
Spustit audio