Ve Višnjiku chystají nákladnou opravu koupaliště a sportovišť

21. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

18 a půl miliónu eur hodlá Chorvatsko investovat do opravy koupaliště a sportovišť ve Višnjiku. Chátrající objekty by měly být rekonstruovány částečně i za pomoci hypotéky, kterou si vezme město. Turisté poblíž Šibeniku tak dostanou další možnosti vyžití.

Bohužel v době letošní turistické sezóny se to nejspíš nestihne - jen vyřízení financování a podepsání kontraktu zabere podle odhadů místních analytiků nejméně dva měsíce. Pokud ale přijedete zhruba za tři roky, dočkáte se zbrusu nových vodních ploch i hřišť na tenis, volejbal, házenou nebo basketbal.

Stejně jako u nás doma i v Chorvatsku řeší problémy s vypořádáním církevního majetku. Stát podepsal v roce 1998 smlouvu s Vatikánem a církve se teď mohou těšit na to, že dostanou další nemovitosti. V červenci a v srpnu převezmou na 40 objektů především v Záhřebu, ale i ve Splitu.

Zástupci církve prohlásili, že chtějí vrátit objekty jejich původnímu významu a že možná někde dojde i k omezení možnosti turistických prohlídek. Podle všeho by ale turisté měli změnu vlastníka pocítit opravdu jen nepatrně.

Doprava

Do dnešního odpoledne se vůbec nedalo projet po státní silnici D 508 v úseku Macelj-Trakoščan. Chorvatský automotoklub hlásí, že provoz je od 16 hodin obnoven. Žádné další překážky v dopravě nejsou hlášeny, pouze přetížené příjezdy do turistických center, trošku ztuha se jede po jadranské magistrále, přes Kvarner a Istrii. Na výjezdu ze země na přechodu Macelj se vytvořila krátká kolona, ale čekací doba není dlouhá. Trajekty jezdí bez omezení a včas.

Počasí

V Chorvatsku je potřeba počítat s vedry a sluncem. Bude vát slabý vítr. Ve čtvrtek bude teplo už od rána. Po poledni se má udělat dusno. Teploty se vyšplhají na 30 až 35 stupňů. V Dalmácii čekejte o stupeň nebo dva více.

Nad Jadranem je pole zvýšeného tlaku vzduchu, očekává se západní až jihozápadní vítr o rychlosti 4-10 uzlů. Na středním Jadranu až 14 uzlů. Moře přitom bude na jedničce až dvojce, vidět bude na vzdálenost 10 až 20 kilometrů. Žádné zvláštní upozornění jachtařům chorvatské úřady nevydaly.

autoři: lcz , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu