Ve Vysokých Tatrách řádí kontejneroví medvědi. Kvůli chlupatým potížistům vznikla speciální hlídka

To, že ve Vysokých Tatrách žije medvěd hnědý, asi nikoho nepřekvapí. Bohužel v nich nově žije také medvěd kontejnerový. Ten představuje pro podhorské vesnice riziko, protože časem ztrácí schopnost lovit a chodí pouze na odpadky. A kde je medvěd, tam musí být i medvědí hlídka, která vás případně před medvědy zachrání.

Na této jabloni jsou pravidelně medvědi. To zrcadlo půjde pryč, musí jít pryč i strom,“ ukazuje Michal Haring.

Odborník na medvědy a popelnice

V životě se mnohokrát podíval z očí do očí medvědovi. Přesně ví, kteří medvědí chodí do vesnic za potravou a jak mají zbarvenou srst. Kromě medvědů má také ale detailní znalost odpadkových košů a popelnic, které u Vysokých Tater jsou. Ty jsou totiž pro medvědy něco neodolatelného a hlavně návykového.

Michal Haring  vyvíjí tlak na samosprávu, aby kontejnery zabezpečila, dala je do železných klecí a znemožnila tak medvědům jejich noční obžerství

Toto je levnější verze koše. Potřebuje takový stojan, aby ho medvěd nedokázal vyvalit. Sem se dá odpad – a medvěd se k němu nemá jak dostat,“ předvádí Michal Haring. Vyvíjí tlak na samosprávu, aby kontejnery zabezpečila, dala je do železných klecí a znemožnila tak medvědům jejich noční obžerství.

To ale není hlavní činnost medvědí hlídky. Ta nastává ve chvíli, kdy se medvěd dostane do velké blízkosti lidí. Michal Haring se pak mezi ně a medvěda musí postavit.

Medvědí paintball

Toto je natlakovaná vzduchová pistole na paintball, aby fungovala jako normální zbraň. Do zásobníku dám takové kuličky. Jsou dost tvrdé, takže to medvěda bolí a zároveň ho obarvím,“ prozrazuje svou metodu.

Ne s každým medvědem hraje medvědí hlídka paintball. Zaplašit ho zpět do lesa může také hlukem a světlem. Někteří jsou ale velmi odolní. V posledním roce je největší potížistkou medvědice, která vychovala už několik generací kontejnerových mláďat. Se svými čtyřmi medvíďaty se třeba vloupala do místní cukrárny, pravidelně chodila na třešně k dětskému středisku a pokusila se dostat i do místních apartmánů.

Zimní spánek

S některým medvědem hraje hlídka paintball, jiného zaplaší do lesa hlukem a světlem

Na základě toho jsme chodili na výjezdy, které se pak proměnily na plánované hlídky. Hlídali jsme, zda medvěda uvidíme, nebo ne. Situace na podzim 2020 už byla celkem vyhrocená, byli jsme připraveni zasáhnout. Ale medvědice se ze dne na den ztratila, zřejmě i s mladými zalezla do brlohu. Od jara budeme nadále monitorovat, co se tu bude dít a na základě toho budeme velmi rychle schopni operativně zasáhnout,“ vysvětluje postup odháněč medvědů.

Podzim je pro hlídku vždy nejnáročnější, medvědi se potřebují pořádně najíst, aby zvládli prospanou zimu a na jaře si rychle znovu sehnali pořádnou kalorickou dávku. Teď spí a Michal Haring zimní pelechy medvědů zná, ovšem to jsou věci, které prý nikdy nikomu prozrazovat nebude.

Spustit audio

Související