Vědci objevili rodící se planetu. Jejich pozorování může změnit představy astronomů o tom, jak planety vznikají

Vědcům se zřejmě podařilo pozorovat v hlubokém vesmíru planetu, která je ve fázi vzniku. Dokázali ji dokonce přímo snímat díky Hubblovu teleskopu a pozemní observatoři na Havaji. Svůj objev vědecký tým oznámil v prestižním časopise Nature. V čem je pozorování astronomů tak výjimečné?

Rodící se planeta je devětkrát hmotnější než Jupiter a obíhá kolem hvězdy AB Aurigae velmi daleko – 90krát dál než Země kolem Slunce. Pokud se objev skutečně potvrdí, bude to určitě první planeta, kterou mohou vědci pozorovat přímo ve fázi zrodu.

Objevená planeta je neobvyklá také tím, kde ve své soustavě vzniká. Podle nejběžnějšího modelu vzniku naší sluneční soustavy by v oblastech tak vzdálených od domovské hvězdy neměl mít podobně velký plynný obr vůbec šanci vzniknout.

Tajemná planeta

Model počítá s tím, že v disku kolem mladé hvězdy se postupně srážejí a spojují stále větší části, ze kterých vznikne jádro planety a to k sobě přitáhne plyn z okolí.

„Proces musí být dostatečně rychlý, aby byl ke vzniku takovýchto těles dostatek materiálu. Aby vznikla planeta podobná našemu Jupiteru, jádro planety musí být dostatečně velké, aby svou gravitací dokázalo přitáhnout ještě další plyn a udržet si ho,“ popisuje Marek Skarka z Astronomického ústavu Akademie věd.

Je to velmi důležitý objev. Pokud se to potvrdí, máme důkaz, že planety mohou vznikat i tímto způsobem u hvězd, které mají hmotné disky.
Marek Skarka z Astronomického ústavu Akademie věd

Velká vzdálenost planety AB Aurigae od hvězdy však neumožňuje, aby se dost hmotné jádro vytvořilo dostatečně rychle.

Pionýr teorie gravitační nestability

Vědci si tedy zrod planety vysvětlují pomocí méně běžné teorie takzvané gravitační nestability. Podle ní není třeba čekat na vytvoření pevného jádra. Stačí, když se v disku kolem hvězdy přirozeně vytvoří hustší oblast, která začne gravitací působit na své okolí a postupně zhoustne do podoby planety.

Je to velmi důležitý objev. Pokud se to potvrdí, máme důkaz, že planety mohou vznikat i tímto způsobem u hvězd, které mají hmotné disky,“ zdůrazňuje astronom Marek Skarka. Objev AB Aurigae by mohl být prvním důkazem, že je něco takového skutečně možné.

Spustit audio

Související