Vědci odhalili, jak vzniká v mořských řasách jed. V týmu byl i budějovický biolog

9. říjen 2018 11:12

Americko-český tým vědců zjistil, jak vzniká v mořských řasách jed. Kvůli přemnožení těchto organismů se v minulosti otrávila více než stovka lidí a také mořští savci.

Otravy se mnohokrát opakovaly. Vědci se proto téměř třicet let snažili objevit původ jedu právě v mořských řasách. Podařilo se to až mezinárodnímu týmu, ve kterém pracoval i českobudějovický biolog Miroslav Oborník.

„Mikroskopické řasy rosivky jsou jedním z hlavních potravních zdrojů různých měkkýšů, slávek, ale i krevet a dalších. Finta je v tom, že pro tyto organismy ten jed není jedovatý, jsou k němu tolerantní, ale akumuluje se v jejich mase, a když potom slávky snědí lidé, tak pro ně už je to toxické,“ vysvětluje.

Vědce zajímalo, jak vzniká tento jed v rosivkách. „Přišli jsme na to, že se toxin vyrábí ve čtyřech enzymatických krocích. Postup byl takový, že jsme hledali geny, které jsou zodpovědné za syntézu toxinu tak, že jsme testovali vzorky, které ho produkovaly nejvíc,“ popisuje.

Úkolem Miroslava Oborníka bylo zjistit původ bílkovin, které umožňují vznik toxinu. „Největší zájem byl o první enzym v té metabolické dráze a zjistili jsme, že tento enzym pochází z červených řas a že ty červené řasy ho ještě navíc získaly přenosem genu z bakterií,“ říká.

Stovky infikovaných klíšťat žijí na ježcích a veverkách ve městech

Klíště

Na tělech ježků, veverek a kosů ve městech se drží stovky klíšťat. Jihočeští parazitologové prokázali, že hodně z nich je nakažených lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou.

Tento objev umožní vědcům dál studovat a monitorovat nebezpečí produkce zmíněných toxinů. „Problém je hlavně v tom, že vlastně nejsou úplně přesně známy podmínky, za kterých rosivka produkuje toxin. Velmi pravděpodobně je mnoho různých faktorů, které to ovlivňují,“ připomíná Miroslav Oborník.

Podrobná znalost metabolické dráhy podle něj umožňuje monitorovat potenciál produkce toxinů, a to jak v laboratorních podmínkách, tak i v přírodě. „Přijdou k moři, odeberou vzorek a řeknou, jestli existuje nebezpečí, že začne ten toxin produkovat,“ doplňuje biolog.

Kvůli změnám klimatu se dá předpokládat, že k přemnožení řas obsahující tyto jedy bude docházet stále častěji.

Spustit audio

Související