Vědecké dobrodružství v Kamerunu: Strážci přírody pronásledují pytláky i v pralese

Když selže prevence, musí se do přímé konfrontace s pytláky a pašeráky pustit strážci přírody. Podle ředitele ZOO Praha ale výsledky práce strážců velmi závisí na vedení rezervace.

Mají zelené uniformy a často je jeden ze skupiny vyzbrojen i samopalem. Strážci přírody tak připomínají vojáky nebo policisty. Za pytláky se vypravují přímo do pralesa, nebo se je snaží zadržet na okraji rezervace, když chtějí kořist odvézt.

Vědecké dobrodružství v Kamerunu: Domorodci si vydělávají nelegálním lovem, pomoct by mohlo zemědělství

Kakaovník

Nelegální lov goril a dalších ohrožených zvířat v afrických pralesích je pro místí vítaným zdrojem příjmu. Prodávanému masu říkají „bushmeat“.

„Práce strážců přírody je nebezpečná. Pytláctví se dělá pro nemalé peníze. Pokud pytlák veze kořist značné hodnoty, je schopný se bránit i se zbraní v ruce,“ popisuje svůj úděl jeden se strážců Stephane Marel Madjave.

Každá akce hlídky se pečlivě plánuje. Pokud strážci nevyjíždějí na základě oznámení od vesničanů, snaží se volit místo strategicky tak, aby zločince překvapili. Nejčastější kořistí pytláků jsou pralesní prasata, která se sice lovit mohou, ale pouze s řádným povolením. Z nejpřísněji chráněné kategorie to jsou pak třeba luskouni, gorily, sloni nebo šimpanzi.

Podle Miroslava Bobka, ředitele ZOO Praha, která se správou rezervace Dja spolupracuje, se ale strategie ne vždy vydaří. Zvlášť v poslední době se prý účinnost práce místních strážců snížila.

Je potřeba být připraven na všechno, i na obranu

„Moc záleží na tom, kdo vede rezervaci – kdo je takzvaným konzervátorem. To, co tady vidíme dnes, je výsledkem působení konzervátora, který byl ve funkci do nedávna a obávám se, že účinnost strážců je teď nesrovnatelně nižší.“ Bobek ale věří, že s novým vedením se situace zase zlepší.

Chybí auta i zbraně

Velitel hlídky Bruno Ebáa říká, že problémem jsou hlavně chybějící dopravní prostředky, které by strážcům umožnily rychlejší přemisťování. Problematická je prý i komunikace, protože prales nemá pokrytí signálem a hlídka není vybavena ani vysílačkami.

„Scházejí nám také zbraně, které nechceme proto, abychom někomu ubližovali, ale abychom pytlákům nahnali strach a abychom se případně mohli bránit,“ vysvětluje Ebáa.

autoři: Daniel Mrázek , marz
Spustit audio

Související