Vědecké dobrodružství v Kamerunu: Toulavým autobusem jezdí děti zdarma, poučit se musí i nejchudší

Projekt Toulavý autobus, financovaný ZOO Praha, funguje už od roku 2013. Podle kamerunského koordinátora si za tu dobu mezi místními získal věhlas.

Že jsou nadějí pro budoucnost děti, platí i z hlediska ochrany přírody. Přestože v Kamerunu žijí často v bezprostředním sousedství deštného lesa, některá divoká zvířata znají jen jako maso na talíři. Změnit se to snaží i Češi – třeba prostřednictvím Toulavého autobusu. 

„Pro ty děti je to veliký zážitek, veliká událost spojená právě s ochranou přírody. A my věříme, že to v nich zůstává,“ říká ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek. A za pravdu mu dává místní subprefekt Mvilongo Abena Désiré: „Moje dcera se cesty toulavého autobusu zúčastnila. A když se vrátila, řekla mi: ‚Tati, opice by se neměly zabíjet a jíst.‘“

Autobus budí pozornost

Koordinátor Jocelyn Ewane Aubey říká, že autobus tady budí pozornost sám o sobě, navíc upoutává i svou barevností a obrázky zvířat. Pro děti je výlet takovým vozidlem něčím úplně novým a lidé jsou prý často překvapeni, že je celá edukační cesta zdarma.

„Kritéria jsou jednoduchá. Prvním je žít tady na okraji rezervace Dja, za druhé musí dítě chodit do jedné z místních škol a za třetí musí mít výborný prospěch,“ vypočítává Aubey. Třetí kritérium má zaručit, že dítě má potřebnou rozumovou úroveň, aby mohlo získané vědomosti předat po návratu domů rodině. 

„No a nakonec musí být dítě zdravé. Cesta totiž trvá pět dní a ujede se 600 kilometrů. Nemocné dítě by náročný program nezvládlo,“ dodává koordinátor s tím, že naprostá většina dětí nebyla nikdy dál než v okolních vesnicích. A tak je pro ně výlet velkým dobrodružstvím.

„Dostanou se až do hlavního města, kde vidí mrakodrapy. Pro tyhle děti je mrakodrapem i třípatrový dům. V záchranné stanici vidí živé gorily a další primáty. Když se pak vrátí sem, mají jednu touhu – podívat se do světa znovu. A třeba se jednou rozhodnou pro studium, a nakonec se z nich můžou stát profesionální ochránci přírody, uzavírá optimisticky Aubey.

Vědecké dobrodružství z Kamerunu poslouchejte až do pátku 1. března v 7:25 na Plusu.

autoři: Daniel Mrázek , marz
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.