Vědecké dobrodružství v Kamerunu: Úbytek přirozeného lesa je tím hlavním, co ohrožuje nejen gorily

Všechny druhy goril označuje červený seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody za kriticky ohrožené. K této situaci velkou měrou přispívá kácení pralesů a nelegální lov. Jaké možnosti mají ochránci přírody, zjišťoval přímo v Kamerunu Dan Mrázek.

„Panenský les se pozná podle toho, že tu vidíte růst zárodky palem. Botanických druhů je nespočet a hustým porostem se dá jen těžko projít,“ popisuje typický středoafrický deštný prales Jules Mounda z Tropical Forest and Rural Development.

Spatřit gorilu na vlastní oči ale není nic jednoduchého„Když se budeme bavit o opravdu divokých gorilách a o tom, že bychom šli teď tady do lesa a chodili tam tak dlouho, dokud neuvidíme gorilu, mohli bychom tak chodit mnoho a mnoho týdnů,“ vysvětluje Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha.

Většina našich zvířat pochází přímo z pralesa. Park vznikl jako chovná stanice, kde se zvířata mohou v klidu rozmnožovat. Společně se zvířaty odchycenými ve volné přírodě tu ale máme i ta, která se zabavila pytlákům a pašerákům.
Ediane Fanka, lektor v záchranné stanici primátů v Méfou

A potvrzují to i strážci z kamerunské rezervace Dja, kteří prý za půl roku zahlédnou gorilu třeba jen jednou. Je to dáno hlavně plachostí zvířat a nepřehledností terénu. 

Kácení pralesů

Vypalování pralesa

Biosférická rezervace Dja je přísně chráněna před kácením – právě úbytek přirozeného lesa je totiž tím hlavním, co gorily a další pralesní živočichy ohrožuje.

„Je to velký problém. Není to legální, ale přesto se to děje. Myslím, že řešením by bylo založení lesů, kde by se stromy pěstovaly přímo pro hospodářské využití,“ říká Jules Mounda.

Vědecké dobrodružství z Kamerunu poslouchejte až do pátku 1. března v 7:25 na Plusu.

Spustit audio

Související