Vedení měst a obcí využívají prázdniny k investicím do oprav školních budov

27. červenec 2022 21:10

Do oprav mateřských a základních škol se pustili dělníci v mnohých městech a obcích v Olomouckém kraji. Někde pracují na opravách za miliony korun, jinde třeba jen malují třídy a vybavují je novým nábytkem.

„Děláme nový nábytek v kabinetech učitelů a ve třídách upravujeme nábytek pro žáky podle toho, co paní učitelky chtějí,“ popisuje mi jeden z truhlářů, kteří právě montují nábytek ve třídách v prostějovské základní škole Edvarda Valenty.

Jiná parta už podle ředitele Radima Weissera vymalovala většinu tříd na prvním stupni. „V loňském roce jsme malovali blok druhého stupně, takže postupně se to takto opakuje tak, aby ta škola byla příjemná, hezká a děti se do ní těšily,“ usmívá se Weisser.

„Teď vyměňujeme čidla, která už jsou zastaralá. Občas nám spustily v noci alarm.“ 
Radim Weisser, ředitel prostějovské základní školy Edvarda Valenty

Ve škole přes prázdniny vymění také bezpečnostní systém. „Teď vyměňujeme čidla, která už jsou zastaralá. Občas nám spustily v noci alarm. Vyměňujeme centrální panel, který ovládá zakódování, odkódování a nastavení těchto čidel. A pak ještě posuneme kamerový systém, abychom měli přehled, co se v těch prostorech děje,“ vysvětluje Weisser.

Podle ředitele všechny úpravy vyjdou dohromady na více než milion korun. Město Prostějov investuje i do dalších škol. Podle mluvčí magistrátu Jany Gáborové jde nejen o výmalby, ale také třeba opravy střech, podlah nebo stupaček. „Jako každý rok o prázdninách je v školských zařízeních čilý stavební ruch. A to navzdory těm skutečnostem, které jsou všeobecně známé, že ty náklady na stavební práce rostou,“ uvádí Gáborová.

Rekonstrují i v Přerově a Olomouci

Do rekonstrukcí se pustili i v Přerově. Například na Základní škole Želatovská přes prázdniny pracují na kompletní rekonstrukci rozvodů a sociálních zařízení. V Olomouci se zase podle mluvčí města Radky Štědré dělníci pustili do rekonstrukce základní školy Husitská. „Tam jde konkrétně o energetická opatření, kdy stavební práce znamenají zateplení obvodového pláště budovy, výměnu oken, rekonstrukci střechy včetně zateplení stropu suterénu a osazení větrání s rekuperací,“ zmiňuje Štědrá.

Další, menší opravy si pak školy přes letní měsíce řeší z vlastních provozních rozpočtů.

autor: tas
Spustit audio