Vedení vysokého napětí využijí energetici k testování unikátního umístění optických kabelů

26. leden 2023 05:00

Optické kabely ovinuté kolem vedení vysokého napětí, to je to jeden z kroků, jak připravit síť na připojování více fotovoltaických elektráren.

Na celkem třicetikilometrovém úseku u Studené na Jindřichohradecku mezi Telčí a Počátkami ovinou energetici optické kabely kolem drátů vysokého napětí. Technologii převzali od anglické firmy.

„V posledních letech je nutné síť stále více smartifikovat, to znamená zapojovat do ní mnohem více chytrých technologií, tak pro tu chytrou technologii potřebujeme vytvořit podhoubí, což jsou právě takové optické kabely a spojení,“ říká Roman Šperňák, mluvčí společnosti EG.D.

Optické kabely se běžně věší pod vysoké napětí, to ale na řadě míst vyžaduje stavbu nových sloupů nebo konzolí. Ovinutí je rychlejší a levnější. Jak upřesňuje Filip Reiskup z oddělení inovativních projektů EG.D:

„My jsme toto místo vybrali, abychom si vyzkoušeli, jak se tato technologie chová v námrazových oblastech. První instalaci máme už na Znojemsku, tam tomu ale podnebí neodpovídá.“

Vedení vysokého napětí využijí energetici k testování unikátního umístění optických kabelů

Samotná instalace ovinutí není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Technici napojí z pojízdné plošiny optický kabel na vedení vysokého napětí a posouváním, přesněji tažením ovíjecí cívky ze země se optický kabel navine mezi jednotlivými sloupy vysokého napětí během pár minut.

Na třiceti kilometrovém úseku vedení vysokého napětí u Studené, bude společnost EG.D testovat, co všechno je při ovíjení optických kabelů technicky možné. Čeká je totiž vyzkoušení ovinutí spojovaného vedení vysokého napětí mezi stožáry, čeká je překonávání vodních překážek při ovinování kabelů a práce v místech, kam se nedostanou s objemnější technikou.

Více si poslechněte online v reportáži Lucie Suchánkové Hochmanové.

Spustit audio