Vedením příznakového deníku pomůžete odhalit příčinu bolesti

19. listopad 2020

Kvalitu života mohou negativně ovlivňovat různé bolesti, které pociťujeme. Na co je podle doktorky Kateřiny Cajthamlové důležité se zaměřit, abychom včas odhalili jejich příčinu?

„Pokud se bavíme o bolesti jako takové, ta je vždy subjektivní, to znamená, že ne vždy můžeme objektivně najít příznak,“ říká doktorka Cajthamlová a upozorňuje, že pouze u 20 % případů je možné příčinu bolesti odhalit zobrazovací metodou, jakou je například rentgen.

Pomoci najít příčinu bolesti může i tzv. příznakový deník, který Kateřina Cajthamlová doporučuje psát všem, které trápí nějaká bolest. „Je důležité si zaznamenat, jak, kde a kdy to bolí, co bolest zlepšuje nebo zhoršuje, například jestli se bolest objevuje v klidu nebo v teple, jestli je bolest pulzující nebo tupá. To všechno jsou důležité charakteristiky, které pokud doktorovi neřeknete, nemá se příliš čeho chytit,“ říká.

Lékař se na prvním místě snaží vždy na těle najít bolestivé místo, poté mohou následovat krevní testy nebo diagnostické zobrazovací techniky jako magnetická rezonance či sonografie.

Zajímá vás, jestli může změna jídelníčku vést k bolesti v oblasti břicha a proč nás u zubaře přestane bolet zub? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související