Vedou pomyslné schody k baletnímu snu vzhůru ke svobodě? Miřenka Čechová vytvořila inscenaci Baletky

23. únor 2022

Příběh zaslepené lásky a oddanosti k systému, jehož cílem je předělat lidskou bytost do formy výkonného produktu, sleduje v inscenaci Baletky autorka stejnojmenné románové předlohy, režisérka a performerka Miřenka Čechová. Divadelní soubor Spitfire Company uvádí novinku v Paláci Akropolis.

Z inscenace Baletky Miřenky Čechové

Multimediální scénický projekt Miřenky Čechové sleduje za doprovodu filmu, animace, živé hudby a baletu člověka zmítaného strachem a zaslepenou poslušností. Miřenka Čechová ve svých představeních ráda pracuje s výraznou vizuální a hudební složkou. O hudební doprovod se stejně jako v metaBaletkách postará DJka Mary C a skladatel Martin Tvrdý, se kterým Miřenka Čechová vytvořila oceňované představení Miss AmeriKa. K výtvarné spolupráci tentokrát přizvala malířku a sochařku Evu Matoušovou, která je autorkou scénografie a metaforických objektů.

Čtěte také

„S Evou jsme začali přidávat sochařské objekty. Například mi sochá velké mohutné tělo. To symbolizuje vnitřní optiku hlavní hrdinky, jak ona sama sebe vidí. S tímto tělem já na sobě různě manipuluji a různě ho krotím a destruuji.“ Popisuje výtvarný koncept inscenace Baletky Miřenka Čechová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.