Velikonoce v písních a příbězích 3x jinak: Křesťanské, židovské a pohanské

Evangelický kazatel a hudebník Ondřej Halama a hudební pedagog a spolupracovník Českého rozhlasu Liberec Zdeněk Rakušan připravili sváteční pořad na téma: Velikonoce v hudbě – od židovských písní přes populární hudbu s pašijovou tematikou až po lidové písně o jaru a s ním spojených zvycích.

Čtěte také

Zdobená vajíčka, pomlázky, čokoládoví zajíčkové a spousta zábavy kolem toho; to bývá pro většinu lidí během velikonočního času na prvním místě. Ale pro věřící křesťany a Židy jsou Velikonoce především hlavní svátky roku, kdy si připomínají nejdůležitější biblické příběhy: Židé ten o vysvobození z Egypta a křesťané ten o ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. Oba příběhy jsou ale tak známé, že je najdeme i mimo Bibli, třeba ve spoustě známých písniček, a dokonce podle nich vznikly celé muzikály jako například Jesus Christ Superstar.

A tak se o letošním velikonočním pondělku do této hudby společně zaposlouchejme. Vybíral z ní pro vás Zdeněk Rakušan a o textech některých písní hovořil s evangelickým kazatelem Ondřejem Halamou. Nezapomněl ale ani na to, že Velikonoce jsou také svátky jara a že jaro už je po dlouhé zimě konečně tu!

Spustit audio

Související