Velikonoce? Zkuste objevit jejich smysl, nejsou to jen hloupoučké zvyky se zajíčky, nabádá kněz Halík

1. duben 2021

Největší křesťanské svátky v roce teď budou jiné. Katolický kněz, teolog a filozof Tomáš Halík je tak doporučuje využít k objevení samotného smyslu těchto svátků. Poslechněte si reprízu pořadu z loňského roku.

Čtěte také

„Četl jsem krásnou větu, podle které současná technika překoná všechny vzdálenosti, ale nezprostředkuje blízkost člověka k člověku. Teď se od doteků postíme, můžeme si tak líp uvědomit, jak důležité doopravdy jsou,“ říká v pořadu Českého rozhlasu Plus Vertikála.

Podle Halíka se ale můžeme dotýkat jinak než jen „běžným“ projevem blízkosti. Třeba zprostředkovaně tím, že svým blízkým zatelefonujeme.

„Pro křesťanství je dotýkání velmi důležité… Mám rád scénu v evangeliu, kdy se nemocná žena, kradmo a zezadu, dotkne Ježíše… Pro něj samotného je projev důvěry a touhy po blízkosti nesmírně důležitý. A taky naše skoro všechny svátosti probíhají s dotykem, nebo jsou s ním nějak spojeny.“

Jak svátky prožít?

Čtěte také

Co si od současné doby, ve které sedíme kvůli pandemii doma, odnést? Jak svátky prožít? „Doporučil bych objevit křesťanský smysl Velikonoc. I u těch z vás, co by ani letos asi nepřišli do kostelů, pro které jsou to jen dny volna nebo hloupoučké zvyky se zajíčky. Možná, že i na těch sítích objevíte, jaký smysl vůbec mají,“ nabádá.

„Velikonoce nejsou jen pro ty, co do kostelů chodí, ale pro člověka, který se je schopen zastavit, zamyslet a ponořit se do úžasného, strhujícího, mnohobarevného příběhu Velikonoc. A i křesťané, kteří až dosud brali svátky jen jako splnění nějakých povinností, by se měli nad smyslem svátků znovu zamyslet,“ dodává Tomáš Halík.

Ve Vertikále se ještě dozvíte, že i Židé slaví v těchto dnech Pesach a pravoslavní se na Velikonoce teprve připravují. Poslechněte si i reprízu rozhovoru s pražským světícím biskupem Václavem Malým a pedagogem ze strojní fakulty pražské ČVUT Josefem Zíchou, který se zabývá přístrojovou technikou směřující do vesmíru. Moderují Adam Šindelář a Eva Hůlková.

Spustit audio

Související