Velikonoční nádivka by na svátečním stole neměla chybět. Tradice velí použít na přípravu trojí maso

Původně se velikonoční nádivka připravovala bez pečiva. Z mléka a krupice se svařila hustá kaše, do ní se zamíchala vejce a na kousky natrhané nebo pokrájené maso (často kůzlečí). Pak se přidaly zelené bylinky a upekla se.

Ingredience
  • 5 housek/rohlíků, den starých (mohou být klidně starší, jen nesmí být úplně tvrdé)
  • 250 ml mléka - můžete nahradit vývarem z uzeného masa nebo dát půl na půl
  • 5 vajec
  • žloutky a bílky zvlášť
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 2 hrsti listového špenátu
  • 1 hrst bylinek (pažitka, petrželka, medvědí česnek...)

Když maso nebylo tučné, musela se nádivka i přimastit. Ve velikonoční nádivce nesměl podle tradice chybět mimo mladých kopřiv také openec (lidově zvaný popenec, kundrlátek nebo také kočičí tlapa). Je to vytrvalá bylina, která na jaře roste skoro všude. Má řapíkaté listy se srdčitou čepelí a z horních listů vyrůstají modrofialové pyskaté květy.

Tradice velí použít na nádivku trojí maso. Někde se také nádivce říká hlavička. To proto, že se připravovala z masa telecí hlavičky. Podávala se vždy na Bílou sobotu k večeři.

Hlavička nebo chcete-li nádivka musí vonět po uzeném mase a musí být plná vajec. Na velikonočním stole by neměla chybět.

Postup:
Housky si nakrájíme na drobné kousky, dáme je do mísy, pokropíme mlékem a necháme chvíli stát, aby se mléko vsáklo. Mezitím si na malé kostičky nakrájíme uzené maso, omyjeme a osušíme špenát a bylinky a nasekáme je nadrobno.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Rukama nebo vařečkou důkladně prohněteme namočené pečivo, přidáme prošlehané žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek a znovu prohněteme. Vmícháme maso, špenát a bylinky. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků, tím se celá směs odlehčí a nabude na objemu.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nádivku do ní rozprostřeme, navrchu uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 50 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.