Velká jáma, živiny a voda: vysazujeme drobné ovoce

28. září 2018

Rybíz nebo angrešt. Drobné ovoce zobeme přímo z keříků, pečeme výborné koláče, vyrábíme džemy. Pokud jste letos v létě zjistili, že byste „levou zadní“ spotřebovali větší množství plodů, vysaďte další keříky. Teď je pro to vhodná doba. Radí Miroslav Šmoranc z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

„V září už můžeme koupit vedle sazenic v kontejnerech i sazenice odlistěné, prostokořenné. Dbáme na to, aby kořeny sazenic po cestě z obchodu nedošly žádné újmy. Aby byly až do doby vysazení trvale ve vlhku, nezaschly jim kořeny.

Před výsadbou sazenice drobného ovoce namočíme (nejlépe přes noc) do vody. Vysazujeme do jámy, prolité vodou, podobných rozměrů, jako pro velké ovoce (přibližně 50 x 50 x 50 centimetrů). I rybízům a angreštům (nezáleží na tom, zda jsou to keře nebo stromky, naroubované na meruzalku) připravíme do začátku kvalitní, vyhnojenou zem. Dospodu jámy dáme něco do zásoby na léta příští.

Hloubka výsadby u rostlin na kmínku je stejná jako ve školce. Sázíme ke kůlku, který je tak dlouhý, aby sahal do korunky. Červené a bílé keřové rybízy můžeme vysadit až o 10 centimetrů hlouběji, než byly zasazené ve školce. Černý rybíz keřový jen asi o 3 až 5 centimetrů.

Řez budeme provádět až časně na jaře. Vysazené drobné ovoce pořádně zalijeme, stromky lehce uvážeme nad roubem. Zaléváme zpravidla týdně až do podzimních dešťů, pokud se nedostaví, tak až do mrazů. Pevněji stromky uvážeme až na jaře, když si zemina ve výsadbové jámě takzvaně sedne.“

Spustit audio